Centru educaţional pentru rromi

ORADEA – Reprezentanţi ai autorităţilor locale şi mai multe personalităţi din comunitatea rromă au participat ieri la inaugurarea Centrului Educaţional pentru Rromi (CER), în campusul Universităţii Oradea.

Proiectul de înfiinţare a centrului a fost finanţat de către Roma Education Fund, cu suma de 200.000 de euro şi e destinat unui număr de 20 de comunităţi de rromi din întreg judeţul.

„Cei 40.000 de rromi din judeţul Bihor se confruntă cu o discrepanţă masivă în ceea ce priveşte accesul la educaţie şi segregare şcolară între cetăţeni de etnie rromă şi cei ne-rromi. În ciuda contextului legislativ relativ favorabil, putem vorbi de o rată mică de participare şcolară şi una ridicată de abandon şcolar în rândul rromilor, toate acestea corelate cu standarde socio-economice scăzute”, consideră membrii fundaţiei Ruhama, iniţiatori ai proiectului.

„Am vrea să avem specialişti rromi şi în Consiliul Local sau la Primărie. Legea ne permite acest lucru. Însă reprezentanţii administraţiilor locale susţin că nu avem specialişti, că nu avem oameni cu zece clase. Vom vedea cum va fi în viitor”, a declarat Marian Daragiu, preşedintele fundaţiei. Invitată special la eveniment, Mariea Ionescu, secretar de stat şi reprezentantă a Agenţiei Naţionale pentru Rromi (ANR) şi-a manifestat intenţia de a sprijini proiectul.

„Recunosc că proiectul este unul ambiţios, dar nu foarte greu de pus în practică. Privesc problema rromilor ca pe una complexă, în care obligaţii au şi roomii, dar şi majoritarii. Va fi interesant să vedem cât reuşim să schimbăm prin intermediul acestui proiect”, a afirmat Mariea Ionescu.


Beneficiari

Iniţiatorii au stabilit grupul ţintă ca fiind 20 de comunităţi rrome pilot din judeţul Bihor. Astfel, beneficiari direcţi ai proiectului vor fi aproape 6000 de copii, în majoritate rromi dar şi ne-rromi săraci, 3000 de părinţi rromi, 20 de lideri rromi şi activişti implicaţi şi 100 de educatori, profesori şi personal managerial din şcoli. Prin proiect se doreşte sprijinirea familiilor dezavantajate şi implicarea acestora în activităţi educaţionale, urmând ca la final să se înfiinţeze şi o catedră de limba romani şi istoria rromilor.


Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !