Centre de Asistenta Medicala pentru timisenii neasigurati

De Delia S. Barbu
Timisenii fara asigurare medicala vor beneficia de serviciile unor Centre Medicale
Timisenii fara asigurare medicala vor beneficia de serviciile unor Centre Medicale
Timişenii fără asigurări medicale din zona localităţilor Jamu Mare şi Curtea, care nu beneficiază de serviciile sistemului public de sănătate, persoanele de etnie roma şi cele vârstnice se vor bucura în curând de serviciile unor Centre de Asistenţă Medicală Comunitară. Realizate în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, centrele vor fi funcţionale în următoarele luni.

Cu scopul de a contribui la reducerea disparităţilor şi inegalităţilor existente în accesul la servicii medicale primare, de a îmbunătăţi accesul şi calitatea serviciilor medicale şi sociale, pentru populaţia vulnerabilă, în special din mediul rural, un proiect finanţat din bani europeni va aduce în localităţile timişene Jamu Mare şi Curtea Centre de Asistenţă Medicală Comunitară.

Aceste centre vor asigura servicii de asistenţă medicală pentru persoane care nu sunt asigurate şi care nu beneficiază de serviciile sistemului public de sănătate, dar şi pentru persoane în vârstă, persoane de etnie roma, persoane cu dizabilităţi, copii în situaţie de risc, persoane fără adăpost, persoane care trăiesc din venitul minim garantat ori care sunt afectate de boli ce le influenţează viaţa profesională şi socială, persoane care trăiesc în comunităţi izolate, victime ale violenţei în familie, persoane dependente de alcool sau droguri, bolnavi psihic, familii cu mulţi copii, persoane care sunt externate din spital şi sunt sub diverse proceduri sau tratament care necesită supraveghere în mediul lor de viaţă, fără a fi necesară deplasarea la unităţi de asistenţă medicală aflate la distanţe mari.

Activităţile desfăşurate de asistentul medical comunitar sunt oferite în cadrul unei echipe multidisciplinare.

Recent, la Timişoara a avut loc bilanţul celui de-al doilea an al proiectului „Promovarea incluziunii sociale prin dezvoltarea resurselor umane şi instituţionale din asistenţa medicală comunitară”, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European – Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, proiect coordonat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar. Proiectul se implementează în toate cele zece judeţe din regiunile de dezvoltare Vest şi Centru.

În regiunea de Vest acestea vor fi înfiinţate după cum urmează: în judeţul Timiş – în localităţile Jamu Mare şi Curtea, în judeţul Arad – localităţile Gurahonţ şi Sântana, în judeţul Caraş-Severin – localităţile Pojejena și Farliug, iar în judeţul Hunedoara – localităţile Lupeni, Haţeg şi Zam. Activităţile viitoare se vor centra pe dotarea şi punerea în funcţiune a centrelor pilot.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !