Cele mai bune idei verzi, premiate la Timisoara

De Marcel Hoster
Cele mai bune idei verzi, premiate la Timisoara
© TION: Cele mai bune idei verzi, premiate la Timisoara
Două tinere din Bucureşti au avut cea mai bună idee în cadrul ClimateLaunchPad, cea mai mare competiţie din domeniul tehnologiilor curate, a cărei finală a avut loc la Timişoara. Ana-Maria Ghiţă şi Nicoleta Cruceanu au prezentat o iniţiativă prin care doresc reducerea amprentei de căldură a oraşelor, prin utilizarea unor terase verzi realizate pe acoperişurile clădirilor.


Şapte idei „eco” au concurat pentru primul loc în cadrul concursului „ClimateLaunchPad” – cea mai importantă competiţie din domeniul tehnologiilor curate, o iniţiativă finanțată de CLIMATE KIC, organizată în România de către Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş. În luna iunie 2016 a fost deschisă aplicația, iar un număr de 20 idei inovatoare de pe tot teritoriul României au fost înscrise în concurs. În urma procesului de selecție, au fost alese 7 idei, iar echipele au participat la un bootcamp intensiv la Timișoara, la sediul CCIAT, unde au beneficiat de instruire și coaching (tehnici de pitching, business canvas etc.) din partea unor lectori internaționali.

Marţi seara, la Timişoara a avut loc desemnarea celor mai bune dintre ideile prezentate. Cele mai bune trei dintre acestea au fost alese de juriu şi vor pleca să să „bată” cu idei similare din întreaga Europă, la finala de la Tallin.

Decizia a fost luată iar proiectele alese au fost Zero Emisions (un combustibil ecologic) – locul trei, Sunny Water (irigaţii pe baza energiei furnizate de panourile solare) – locul doi, respectiv Green Hub (acoperişuri „verzi” pentru reducerea amprentei de căldură) – locul 1.
Prima poziţie a clasamentului a fost ocupată de un proiect care prevede acoperirea acoperişurilor din Bucureşti cu un strat izolator termic, prin crearea unor terase verzi, cu plante.

„Sunt acoperişuri verzi, pe care noi dorim să le realizăm în Bucureşti, pentru reducerea temperaturii în interiorul oraşelor. Folosim vegetaţie de mai multe feluri, se poate folosi gazon, arbuşti, depinde de ce doreşte clientul. Costurile sunt undeva la 20 de euro pe metru pătrat”, a declarat Nicoleta Cruceanu, una dintre cele două tinere ale echipei câştigătoare.

Premianţii sunt recompensaţi cu premii importante: 10.000 euro locul 1, 5.000 euro locul al 2-lea, 2.500 euro locul al 3-lea.

Misiunea competiției este aceea de a atrage potențialul de tehnologii inovative din Europa și de a crea oportunități pentru inovatori în vederea atenuării efectelor schimbărilor climatice. Accelerarea inovațiilor va conduce la un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor