Cea mai caldă iarnă din ultimele secole

2Comentarii
Iarnă blândă
Iarnă blândă
Iarna blândă şi lungă începe să provoace panică în Europa. Meteorologii susţin că temperaturile record ale acestei perioade sunt anormale şi pot fi foarte periculoase. Experţii estimează că asemenea valori nu au mai fost înregistrate de secole.

În Munţii Alpi, spre exemplu, temperaturi asemănătoare au existat în urmă cu 1 300 de ani, arată un studiu climatic al Institutul central pentru meteorologie şi geodinamică din Austria. Institutul regal al Marii Britanii a stabilit o medie a temperaturii în această toamnă de 13,5 grade, la nivelul întregii Europe. Această valoare a mai fost întregistrată, ultima oară, în anul 1659.

Alături de Institutul din Austria şi cel londonez, mai multe institute europene au reconstituit istoria climatică a regiunii central europene. Regiunea a fost cercetată timp de trei ani: din primăvara anului 2003 şi până în toamna acestui an. Concluzia: Europa este afectată un fenomen de încălzire, care se repetă ciclic. Astfel de episoade au mai fost înregistrate în secolele al X-lea şi al XII-lea. Cu toate acestea, în acele faze, temperaturile erau uşor inferioare celor pe care le cunoaştem în ultimii 20 de ani, notează climatologii.

Fără îndoială încălzirea va continua pe viitor, au mai estimat aceştia. Impactul omului asupra climatului se face simţit încă din anii ’50. Emisiile de aerosoli în atmosferă au provocat iniţial o răcire a climatului. Începând din anii ’80 însă, prezenţa gazelor cu efect de seră a dus la o încălzire accentuată, o tendinţă care va continua şi ale cărei consecinţe pot fi catastrofale pentru planeta noastră.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor