Ce facem cu ulcerul varicos?

Medicul primar chirurg Ciprian Duţă  ne-a explicat ce putem face în cazul în care suferim de ulcer varicos.

Redactor: Ce este ulcerul varicos?

Ciprian Duţă: Reprezintă una din manifestările insuficienţei venoase cronice. Această afecţiune apare în principal datorită evoluţiei, fără un tratament, a unor varice ale membrelor inferioare. Sigur că un număr important de oameni suferă într-un grad mai mic sau mai mare de o tulburare în circulaţia venoasă a membrelor inferioare. Nu toţi vor ajunge la insuficienţă venoasă cronică.

Redactor: În ce situaţie se ajunge la ulcerul varicos?

 Ciprian Duţă: În cazul unei persoane care prezintă dilatări proeminente la nivelul membrelor inferioare este de presupus că, în lipsa unui tratament adecvat, va ajunge în 10 – 20 de ani la insuficienţă venoasă cronică si foarte posibil ulcer varicos .

Redactor: Prin ce se manifestă insuficienţa venoasă cronică?

Ciprian Duţă: Insuficienţa venoasă este o boală ce afectează atât sistemul venos profund, cât şi cel superficial. În primul rând piciorul este mult mărit în volum prin staza sanguină. Tegumentele suferă un proces de celulită şi hiperpigmentare, mai ales la nivelul gambelor. În timp, pielea devine tot mai subţire, astfel că la cel mai mic traumatism (de exemplu lovirea de un scaun) apare o rană care are tendinţa de cronicizare şi care se va vindeca în luni de zile. Acesta este ulcerul varicos.

Redactor: Cum se poate trata?

Ciprian Duţă: În primul rând, trebuie să ne adresăm bolii, respectiv insuficienţa venoasă cronică. Pentru aceasta există o serie de măsuri conservatoare menite să îmbunătăţească circulaţia de reîntoarcere venoasă. Este bine să stăm cu gambele ridicate în timpul nopţii şi ori de câte ori este posibil în restul zilei. Este bine să purtăm un ciorap elastic recomandat de medic. Se va prescrie şi un tratament medicamentos cu venotonice, antiiinflamatoare.

Redactor: Există şi alte modalităţi de tratament?

Ciprian Duţă: Până nu cu mult timp în urmă, tratamentul chirurgical era singura soluţie pentru a ameliora situaţia acestor bolnavi. Acest tip de tratament se adresează sistemului venos superficial, prin care se întrerupe orice legătură între acesta şi sistemul venos profund, forţând astfel sângele să circule numai prin sistemul venos profund. Pentru aceasta, se practică safenectomia internă şi externă, adică smulgerea venelor principale superficiale ale piciorului. În plus, se practică şi legătura vaselor comunicante între sistemul profund şi cel superficial printr-o legătură pe toată gamba. Este însă o tăietură inestetică.

Redactor: Există şi alte metode care nu lasă astfel de urme?

Ciprian Duţă: Pentru a evita aceste incizii inestetice, au fost imaginate alte metode cu acelaşi scop de întrerupere a comunicaţiei între sistemul venos profund şi cel supreficial. Aceste metode moderne presupun sclerozarea acestor comunicante sub ghidaj ecografic atât prin substanţe sclerozante cât şi prin acţiunea razei laser.

Redactor: Sunt mai costisitoare aceste metode?

Ciprian Duţă: Sunt mai costisitoare, presupun aparatură modernă. Efectuarea lor, cel puţin deocamdată, se face numai în sistemul privat. Se elimină însă riscurile legate de operaţie cum ar fi complicaţii legate de anestezie, de infectarea plăgii etc. De asemenea, nu presupun internare, ci câteva şedinţe de câte 15 – 20 de minute odată pe săptămână.

Puteţi evita problemele legate de circulaţie:
– Practicaţi o activitate fizică regulată: mersul pe jos, înotul, ciclismul, gimnastica.
– Mişcaţi-vă picioarele din când în când, dacă aveţi o meserie care vă obligă să staţi mult pe scaun
– În timpul perioadelor de repaus şi noaptea ţineţi-vă picioarele mai sus decât nivelul corpului
– Purtaţi tocuri de înălţime medie (3 – 5 cm)
– Faceţi duşuri cu apă rece la nivelul gambelor, iar vara mergeţi pe malul mării, prin valuri
– Purtaţi ciorapi medicinali
– Evitaţi constipaţia