Cazuri importante rezolvate la frontieră în 2007

ORADEA – Activitatea Direcţie Poliţiei de Frontieră Oradea şi a IJPF-urile subordonate (Arad, Bihor şi Satu-Mare) pe anul 2007 a fost evaluată miercui, în prezenţa inspectorului general adjunct al Poliţiei de Frontieră Bucureşti, comisar şef de poliţie BUDA IOAN. Buletin Presa

Printre punctele atinse s-au numărat traficul din punctele de frontieră şi cazurile importante depistate şi rezolvate anul trecut.

Rezultatele arată că în anul 2007, traficul total de călători a înregistrat o uşoară creştere de 4,3% comparativ cu anul 2006 şi o creştere a numărului de străini care au tranzitat punctele de frontieră. „Peste 90% din cetăţenii străini, care au tranzitat punctele de frontieră de pe raza DPF Oradea sunt din ţările UE, iar 61% dintre aceştia sunt din R. Ungară”, a explicat subcomisar Mircea Chiorean, purtătorul de cuvânt al DPF Oradea. O altă concluzie arată că Bihorul este pe locul doi, după Arad, la valorile de trafic.

„Ca dimamică în cadrul anului în curs, traficul a crescut, cum era de aşteptat, în perioada sezonului estival şi al vacanţelor din U.E”, a precizat subcomisar Mircea Chiorean.

În ceea ce priveşte faptele penale, pe parcursul anului trecut au fost descoperite de lucrătorii DPF Oradea 32 grupuri infracţionale din care 22 au fost intrumentate de lucrători din cadrul aparatului D.P.F. Oradea iar 10 sunt la IJPF Satu Mare.Printre cazurile importante depistate şi finalizate de poliţiştii de frontieră se numără anihilarea unui grup infracţional organizat transfrontalier având ca obiect traficul cu migranţi ce foloseau documente false.

Grupul avea conexiuni în R. Moldova -România -Ungaria – Italia. „În acestă cauză complexă au fost conexate 5 lucrări penale, iar prin rechizitoriu întocmit de procuror care a dispus trimiterea în judecată a 15 inculpaţi din care10 moldoveni şi 5 români, trei în stare de arest preventiv, sub aspectul comiterii infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi fals privind identitatea.

Au fost ridicate în vederea confiscării 2 autoturisme ce au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor”, a explicat reprezentantul DPF Oradea.

De asemenea, în urma unor acţiuni de cooperare desfăşurate în datele de în iunie şi august de cadre ale DPF Oradea, IJPF Satu Mare, IJJ Satu Mare, DIICOT, DGA, SIIPI Satu-Mare şi procurori D.N.A. au fost reţinuţi 2 cetăţeni ucrainieni şi 2 români pentru contrabandă, trecerea ilegală a frontierei şi dare de mită. S-a dispus măsura obligării de a nu părăsi România timp de 30 zile pentru cetăţeanul ucrinian şi arest preventiv 30 zile pentru cei doi cetăţeni români.

Un alt caz se referă la o acţiune din 24 iulie în zona Halmeu, când s-a reuşit confiscarea a 35.000 pachete cu ţigări de contrabandă şi destrămarea unei grupări infracţionale formată din 6 cetăţeni români.

În urma unei cooperări pe durata unui an dintre IJPF Satu Mare, Direcţia de Grăniceri Nyirbator – R. Ungară şi alte structuri specializate naţionale s-a reuşit identificarea unui grup organizat de trafic de migranţi din R. Moldova şi Ucraina în ţări UE, cu cărţi de identitate româneşti şi utilizând o reţea complexă de traficanţi ce acţionau pe teritoriul altor state. Se estimează că au fost traficate aprox.100 persoane. Au fost arestaţi preventiv 7 cetăţeni români.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor