Cazania lui Varlaam, în Cetatea Oradea

De Camelia Busu
Cazania lui Varlaam, în Cetatea Oradea
Expoziţia „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos” cuprinde carte veche bisericească, icoane de patrimoniu şi obiecte bisericeşti.

La Muzeul Orașului Oradea din Cetate a fost vernisată expoziţia „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos”, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos și cu Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi din Sibiu.

Se pot admira până la sfârşitul lunii ianuarie 30 de icoane de patrimoniu și 10 exemplare de carte veche bisericească, Cazania lui Varlaam-1643, Biblia de la Blaj-1759 și tipărituri brâncovenești, dar şi obiecte bisericeşti expuse în premieră la Oradea.

Cazania este cea mai însemnată lucrare a mitropolitului Varlaam al Moldovei, unul dintre cei mai mari cărturari români, find considerată de Nicolae Iorga drept „opera cea mai populară a epocii noastre vechi”. Cartea este tipărită în limba română cu alfabet chirilic, în prima parte regăsindu-se 54 de cazanii la duminici, iar în a doua parte 21 de cazanii la sărbătorile împărăteşti ale sfinţilor.

Biblia de la Blaj reprezintă cea de a doua traducere a Sfintei Scripturi tipărită în limba română, cuprinzând traducerea Vechiului Testament şi a Noului Teastament. Cele două cărţi de muzică psaltică provin de la două mănăstiri istorice: Mănăstirea Neamţului – unde s-a produs marea renaştere filocalică din sec. XVIII-lea prin rugăciune şi prin cultură, şi Mănăstirea Măcsineni – o ctitorie a lui Matei Basarab.

Expoziţie itinerantă

Expoziţia doreşte să valorifice colecţia de artă şi carte veche a străvechii Arhiepiscopii, aflată astăzi în Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos. Expoziţia este una itinerantă, fiind expusă până acum la Palatul Mogoşoaia, la Alba Iulia, Bistriţa şi acum la Oradea, în anul 2019 declarat de Sfântul Sinod „Anul omagial al Satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu”, subliniind rolul determinant al Bisericii Ortodoxe Române în crearea limbii literare româneşti, a dezvoltării învăţământului românesc şi a patrimoniului cultural.

„Dorim ca prin colaborarea cu Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi condusă de Alexandru Chituţă să vă oferim cât mai multe astfel de expoziţii”, spune Angela Lupşea, managerul Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural. Alexandru Chituţă a aminitit la vernisaj ca a trecut un an de la expoziţia dedicată Episcopiei Tulcii, expoziţie care acum se află în Germania, şi iată că acum, în întâmpinarea postului Crăciunului, se vernisează o altă expoziţie religioasă, de data aceasta de la Galaţi, de la Dunărea de Jos. O expoziţie de carte veche importantă, cel mai vechi exemplar expus fiind Cazania lui Varlaam din 1643, plecând de la tipăriturile lui Antim Ivireanul şi Constantin Brâncoveanu, ajungând la monumentala Biblie de la Blaj, şi apoi la câteva manuscrise de muzică psaltică. Sunt exemplare restaurate la muzeul de la Galaţi.

Continuitate în comuniune şi unitate

Prezent la vernisaj, Preasfinţitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, a făcut o scurtă expunere istorică a ţinuturilor Dunării de Jos, trecând apoi în revistă cu explicaţii amănunţite exponatele. „Expoziţia este un crâmpei de spiritualitate de la Dunărea de Jos. Mulţumesc organizatorilor pentru ceea ce fac pentru iubitorii de spiritualitate din Oradea”, a spus Preasfinţitul Părinte Sofronie.

La rândul său, Preasfinţitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a dorit întâi să mulţumească Preasfinţitului Sofronie pentru expunerea făcută în ceea ce înseamnă cultură şi civilizaţie pe aceste meleaguri, mai ales că la vernisaj au fost prezenţi şi seminarişti. „Sfinţii Părinţi şi toate ne sunt împreună. Nimic nu ne separa. Şi ne adună din nou toate aceste valori, cărţile acestea care umblau dintr-o parte în alta şi care la fel au creat o unitate de spiritualitate. Aceste lucruri ne dau sens faptului că rădăcinile şi izvoarele ne sunt comune, iar exponatele de astăzi nu fac decât să ne confirme acest lucru. Sunt atât de multe lucruri care ne unesc şi ne ţin împreună!”, a subliniat Preasfinţitul.

Părintele Cosmin Ilie, consilier cultural al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi director al Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, a concluzionat faptul că scopul expoziţiei este să vorbească despre continuitate în comuniune şi unitate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor