Câte un comisar pentru România şi Bulgaria

Monica Macovei
Monica Macovei
În prezent există 25 de comisari europeni, câte unul pentru fiecare ţară membră a Uniunii Europene. Acestora ar urma să li se adauge în 2007 încă doi comisari europeni, desemnaţi de guvernul României şi de cel al Bulgariei.

Fiecare dintre aceşti comisari se ocupă de un domeniu. De exemplu, Franco Frattini răspunde de justiţie şi afaceri interne, sau Markos Kyprianou, care a vizitat recent România, de agricultură.

Procedura de numire începe cu desemnarea de către primul ministru a unui posibil viitor comisar european. Apoi, Comisia Europeană îşi dă avizul asupra celor nominalizaţi şi stabileşte domeniile de care se vor ocupa.

Posibile portofolii mai puţin importante

Corespondentul BBC la Bruxelles, Oana Lungescu, spune însă că asta nu va presupune o remaniere a actualei componeţe a Comisiei: “Ideile care se vehiculează mai curând între oficialii europeni sunt că va fi vorba de portofolii unde există mai puţină legislaţie europeană, deci mai puţin importante, cu mai puţină putere, cum ar fi cultura şi sănătatea publică”.

Un ultim demers înaintea votului este audierea candidaţilor în Parlamentul European, care se pare că va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie. Mandatul noilor comisari va fi de aproximativ 2 ani, timp în care vor beneficia de un buget şi de logistică proprii domeniului său, o echipă de experţi şi tehnocraţi care vor lucra pentru el şi, nu în ultimul rând, vor avea un salariu de circa 18.000 de euro.

Nume vehiculate pentru postul de comisar european

În ceea ce priveşte persoanele ce ar putea fi desemnate în următoarele săptămâni de către primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, numele vehiculate sunt Monica Macovei, ministru al Justiţiei, Leonard Orban, secretar de stat la Ministerul Integrării sau Anca Boagiu, ministru al Integrării.

Potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, Oana Lungescu, din 2009, cu următoarea Comisie Europeană, nu mai există o garanţie că fiecare ţară va avea un comisar, căci potrivit tratatului de la Nisa, în momentul când se ajunge la 27 de membri se trece la principiul rotaţiei, deci nici una dintre aceste ţări nu va avea granţia că va avea un comisar după 2009.

Tocmai datorită acestui lucru e cu atât mai important ca primul comisar trimis de România la Bruxelles să fie o persoană de valoare, mai spune Oana Lungescu. Comisia Europeană are rol de executiv al Uniunii Europene, având un rol important în adoptarea hotărârilor Consiliului. Veghează la aplicarea corectă a legislaţiei comunitare şi acţionează independent.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor