Casa de Pensii a adunat 71.000 de lei din impunerea drepturilor de autor si a PFA

1Comentariu
Casa de Pensii a adunat 71.000 de lei din impunerea drepturilor de autor si a PFA
Deşi a pornit cu scandal şi cozi imense la ghişee, aplicarea celebrei Ordonanţe nr. 58, referitoare la impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice autorizate şi a celor care realizează venituri din drepturi de autor a reuşit, totuşi, să aibă efecte bugetare.

Sumele strânse nu sunt spectaculoase, mai mult, hârţogăraia şi volumul de lucru depus de angajaţii de la Pensii şi Şomaj ridică mari semne de întrebare referitor la utilitatea măsurii. Datele centralizate de Casa Judeţeană de Pensii Timiş arată că până în prezent la această instituţie au fost depuse 4.339 de declaraţii de impunere. O parte dintre cei vizaţi au depus documentele direct la ghişeu, alţii au ales varianta mai simplă, dar şi mai scumpă, a trimiterii electronice sau prin poştă. Până în prezent au fost strânşi peste 71.000 de lei, am aflat de la Casa Judeţeană de Pensii Timiş.

La Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş situaţia este puţin diferită. Numărul declaraţiilor depuse este mult mai mare, datele statistice arată că în total au fost transmise 9.829 de declaraţii. De aici rezultă o diferenţă destul de mare între numărul declaraţiilor depuse la Pensii şi cele la Şomaj. „Explicaţia este destul de simplă. Până la apariţia noii Ordonanţe, erau o serie de categorii de contribaubili, cum ar fi angajaţii asociaţiilor familiale, de exemplu, care nu erau obligaţi să plătească această contribuţie la şomaj. În acelaşi timp, mulţi dintre cei care desfăşurau activităţi liberale plăteau contribuţia la pensie tocmai pentru a le merge vechimea. Şi atunci este normal să apară aceste diferenţe care, până la urmă, nici nu sunt mari şi sunt cât se poate de justificate”, am aflat de la Ioan Ţăranu, reprezentantul AJOFM Timiş. Valoarea sumelor adunate în plus la buget din contribuţia la şomaj nu a fost încă stabilită.

O altă ciudăţenie legată de aplicarea Ordonanţei 58 se referă la lipsa unei statistici clare referitoare la numărul celor care şi trebuie să plătească efectiv banii. Angajaţii celor două instituţii nu au la dispoziţie o bază de date clară, numărul contibuabililor care ar fi trebuit să depună declaraţiile şi să-şi plătească sumele datorate se va şti doar la sfârşitul anului fiscal în curs, după contabilizarea declaraţiilor de venit ce se depun anual. Până atunci, statisticile de la Pensii şi Şomaj se vor „mulţumi” doar cu datele prezentate de contribuabilii conştiincioşi, care vor să fie oneşti cu fiscul şi cu bugetul.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor