Casa comemorativa a deportatilor in Baragan, transformata in depozit de cartofi?

8Comentarii
Casa comemorativa a deportatilor in Baragan, transformata in depozit de cartofi?
Secretarul comisiei de cultură a Consiliului Judeţean Timiş, Dorin Hehn (PNŢCD) i-a acuzat, luni, pe reprezentanţii Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara că au transformat o casă comemorativă donată în 2002 de Asociaţia Foştilor Deportaţi în Bărăgan în depozit de cartofi şi au „rătăcit” obiectele de inventar.

Hehn a afirmat că, duminică, a vizitat „casa comemorativă a deportaţilor din Bărăgan” aflată la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara şi a constatat că obiectele de inventar au dispărut, iar înăuntrul acesteia se aflau depozitaţi mai mulţi saci de cartofi.

„Asociaţia Foştilor Deportaţi în Bărăgan a donat, în 2002, Muzeului Satului o casă comemorativă a deportaţilor din Bărăgan cu tot cu mai multe obiecte de patrimoniu. Am constatat la Muzeul Satului că s-a denaturat scopul iniţial al acestei case, în sensul că nimic din obiectele de inventar nu mai există în această casă şi sunt depozitaţi saci de cartofi şi bănci pe care stau vizitatorii Muzeului Satului, în zilele însorite, la un mic sau o bere”, a afirmat Hehn.

În replică, directorul Muzeului Satului Bănăţean, Andrei Milin, a afirmat că acea casă comemorativă nu are o valoarea culturală, nefiind o replică a unei case din Bărăgan şi că acei cartofi, dacă există, îi „mănâncă cu tot cu sac”.

„Casa din Bărăgan, aşa cum se numeşte aceasta, nu este realizată conform realităţilor de pe teren. Fiind realizată din BCA, având şapă de ciment pe jos, având geamuri executate la mijlocul anilor 90 şi uşă de cămin, deşi se numeşte casă din Bărăgan, ea nu este o casă din Bărăgan. Pe de altă parte, ea trebuie restaurată. Ea nu este depozit de cartofi. Din păcate nu am putut spune în plen că nu există aceşti cartofi, că i-aş fi mâncat cu tot cu sac. La fel, l-aş fi invitat pe domnul Hehn să îi mănânce în plen”, a afirmat Milin.

De asemenea, directorul Muzeului Satului Bănăţean a afirmat că, de când conduce această instituţie nu a pierdut nici măcar o piuneză, obiectele de inventar din acea casă aflându-se într-un depozit.

„Grave sunt acuzaţiile legate de lipsa de inventar. Acesta este un lucru serios, am fost şi la expoziţii în străinătate şi nu a dispărut nici măcar o piuneză. Obiectele sunt într-un depozit”, a mai spus Milin.

Recent, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, a afirmat că îl va demite pe directorul Muzeului Satului Bănăţean, pe care l-a acuzat de „management defectuos”. Milin a declarat, luni, presei, că este dreptul lui Ostaficiuc să facă acest lucru, dar că el, la fiecare evaluare a managementului a obţinut calificativul satisfăcător.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor