Cartierul rromilor, inaugurat

Cartierul rromilor, inaugurat
Sântandrei – La origini, comuna Sântandrei era considerată greco-catolică. La ultimul recensământ, doar 550 de persoane dintre cei aproximativ 3.500 de locuitori din comună s-au declarat greco-catolici.

Cu toate acestea, comunitatea este una foarte prezentă în viaţa Sântandreiului. În acest context, sâmbătă, PSS Episcopul Virgil Bercea a fost prezent la Sântandrei pentru a sfinţi locuinţele în care vor locui 12 familii de rromi. 104 rromi au acum buletine de Sântandrei. În viitorul apropiat, încă 15 dintre ei vor avea case noi.

În centrul satului
Noul cartier a fost reconstruit din temelii, în sistem duplex, după ce vechile colibe au fost rase de pe faţa pământului. Investiţia a fost făcută de Biserica Greco-Catolică, Asociaţia Chiese del Est din Italia, Asociaţia de caritate Sfântul Nicolae. „Pe cei care locuiţi în aceste case, vă îndemn să vă aduceţi aminte de Dumnezeu. Lui trebuie să-i mulţumiţi”, a ţinut să spună episcopul Virgil Bercea. „Acesta este doar un început, vom continua, încercăm să-i integrăm pe rromi în comunitate, de aceea construcţiile sunt aici, în mijlocul satului, chiar în apropierea cartierului unde tinerii noştri îşi construiesc case”, a spus primarul Sântandreiului, Ioan Mărcuş. „Mulţumim că ne daţi această ocazie de bucurie, a spus Giovanni Bettrami, unul dintre ctitorii cartierului. Pentru noi este o îmbogăţire sufletească să participăm la acest eveniment. Când te întâlneşti cu fraţii întru credinţă se naşte o prietenie. Când suntem aici simţim că vă iubim ca pe nişte prieteni”.

Rromi fericiţi
În semn de recunoştinţă pentru investiţia făcută la Sântandrei, două dintre case poartă numele părinţilor lui Giovanni Bettrami, adică Mario şi Maria. Beneficiarii caselor sunt foarte încântaţi de noile condiţii în care trăiesc.
Ei i-au invitat pe participanţii la inaugurarea oficială a cartierului să le treacă pragul.„Nu se poate compara ce e cu ce a fost, ce spaţiu avem acum, când înainte aveam doar coliba”, ne spune locatara Casei Mario.

„Avem bec”
Manţi e o altă locatară din noul cartier. Femeia a pierdut mai multe sarcini, nu are copiii ei, însă „o cresc pe Geanina de la patru luni”, spune ea, în timp ce ne arată fetiţa dormind. Familia naturală a Geaninei stă vizavi şi fetiţa mai are patru fraţi. „Mai bine de atâta nu se poate din sărăcie. Acum avem bec, mulţumesc pentru curent, că am avut numai lumânare”, povesteşte femeia.
În camera femeii, pe o măsuţă, alături de flori, stă, la mare cinste, poza primarului Ioan Mărcuş. E primul lucru pe care femeia îl vede când se trezeşte. La întrebarea reporterului, de ce ţine acolo poza primarului, femeia răspunde natural: „Îl iubesc. Pentru tot ce face pentru noi”.

Veronica Bursaşiu

veronica.bursasiu@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor