Carnea de porc se va scumpi cu până la 25%, în 2010, în lipsa subvenţiilor, spun producătorii

5Comentarii
Carnea de porc se va scumpi cu până la 25%, în 2010, în lipsa subvenţiilor, spun producătorii
Preţul cărnii de porc se va majora cu până la 25%, încă din primele luni din anul 2010, dacă România nu va obţine din partea Comisiei Europene o prelungire a perioadei în care se pot acorda ajutoarele de stat, au declarat pentru NewsIn reprezentanţii marilor producători din domeniu.

“Subvenţia pe cap de animal reprezintă aproximativ 20% din costul de producţie al cărnii de porc, iar în lipsa acesteia, producătorii nu vor avea cum să susţină costurile. Astfel, ne putem aştepta ca din primele luni ale lui 2010 preţul cărnii de porc să crească cu peste un leu pe kilogram”, a declarat pentru NewsIn preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.

Astfel, acesta a explicat că dacă, în prezent, un kilogram de carne de porc în viu poate fi cumpărat cu circa 5,2 lei, după primele luni din 2010 acesta ar putea ajunge până la 6,4 lei/kilogram.

“Cred că în alte condiţii vor dispărea producătorii, pentru că oricum sunt în pierdere. Dacă nu se găseşte o soluţie ca şi producătorii să poată obţine cât de cât profit ei vor închide. De asemenea, o altă situaţie gravă va fi reducerea efectivelor de animale, mai ales în contextul în care deja unele firmele mari au început să ia această măsură”, a mai spus Caruz.

De asemenea, preşedintele grupului Agricola Bacău, care deţine ferme de porci, Grigore Horoi, a declarat pentru NewsIn că o scumpire cu circa 25%, la raft, a cărnii de porc ar putea apărea la începtul primăverii 2010, dacă autorităţile nu reuşesc să prelungească acordarea ajutoarelor de stat pentru acest sector.

“Dacă nu se prelungeşte sau nu se înlocuieşte acest sprijin financiar pentru creşterea animalelor, ne putem aştepta la sfârşitul primului trimestru din 2010 la o creştere a preţului cărnii de porc la raft cu circa 25%. Exploataţiile şi procesarea din România au ajuns la nivelul altor ţări din Vest şi producem la aceeaşi calitate, aşa că merităm să beneficiem şi noi de subvenţii mari asemenea lor”, a explicat Horoi. 

În plus, directorul executiv al Patronatul Român al Cărnii de Porc, Stanca Tudor, a explicat că efectul neacordării subvenţiilor va fi resimţit mai puternic de producători, în contextul în care va avea loc în perioada cea mai slabă din an din punct de vedere al vânzărilor de carne de porc.

“Creşterea preţurilor ţine şi de piaţă. Nenorocirea este că neacordarea subvenţiilor începe de la 1 ianuarie şi se suprapune cu cea mai proastă perioadă de piaţă din an. În industria cărnii de porc există o anumită periodicitate de la 1 ianuarie până la 1 mai piaţa este foarte proastă. Până acum costurile erau susţinute prin aceste subvenţii, iar dispariţia lor va duce la o creştere a aceastora, care se va reflecta ulterior în preţul final al produselor. Acest lucru ar putea înseamna circa 22% creştere, de la începutul anului”, a declarat Stanca Tudor.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) şi acţionarul producătorului de mezeluri, Angst, Sorin Minea, e declarat că piaţa românească nu ar suporta o creştere importantă a preţului cărnii de porc. “Comerţul intracomunitar e liber, 70% din materia primă se cumpără din Europa. Dacă piaţa europeană va păstra acelaş trend şi leul nu se va prăbuşi, preţurile pot rămâne aceleaşi. E foarte greu să cred că preţurile vor creşte pentru că piaţa nu va putea suporta o asemenea majorare. Gradul de suportabilitate al pieţei este la un anumit nivel, deja se lucrează la limita subzistenţei”, a spus Minea.

Totodată, marii producători de carne de pui declarau recent pentru NewsIn că preţul produselor obţinute de aceştia va creşte începând cu 2010 cu până la 20%, ca efect al neacordării subvenţiilor, iar unii producători ar putea chiar să renunţe la această activitate.

Sursa: Newsin5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor