Cârnăţarul din Miami Beach

1Comentariu
Cârnăţarul din Miami Beach
TIMIŞOARA - Câştigătorul din acest an al Festivalului Degustării Cârnaţilor Bănăţenilor lucrează ca bucătar în Statele Unite şi ca măcelar în Germania.

Timotei Ţintoi are 52 de ani, este de loc din Satchinez, dar de ani buni stă în Mehala. Din 1993, este „abonat” la premii. În acest an, el i-a impresionat pe membrii juriului cu două reţete de cârnaţ de casă. Una dintre ele îi aparţine bunicului său şi a înscris-o în competiţie în numele acestuia, obţinând locul III. „La cârnaţul de pe locul III am folosit carne de porc şi de viţel, iar la cel de pe locul I numai carne de porc”, spune câştigătorul. Măcelarul susţine că există trei secrete care fac produsul gustos.

„În primul rând, porcul trebuie să fie crescut de casă, pe urmă, carnea să fie proaspătă, iar omul să fie flămând. Dacă îi îmbuibat cu de toate şi sătul, degeaba îi dai ceva bun”, crede Timotei Ţintoi. El este pensionar, dar merge de câteva ori pe an să muncească peste Ocean. „Am viză de America şi lucru la Miami, la un pocăit din Caraş. Îs responsabil cu barbecue, asta înseamnă grătar. Le fac de toate la americani că ei nu îs în stare de nimic. Şi răcituri le-am făcut. Cârnaţ nu pot să le fac că îi foarte cald la ei.

Lucru la un restaurant şi plaja îi aproape, la 500, 600 de metri”, ne-a declarat timişoreanul. Nu doar americanii se pot bucura de bunătăţile care ies din mâinile lui. „Şi în Germania mă duc, la Stuttgart. Acolo prepar mezeluri pentru un neamţ care are 11 măcelării. Îl cheamă Weber”, spune Timotei. Cârnaţii de la concurs i-a preparat la Satchinez, unde are şi afumătoare. Zeci de kilograme de cârnaţ au pus ieri la mare încercare papilele gustative al bănăţenilor. Foarte mulţi au luat cu asalt Sala „Adam Muller Guttenbrunn”, locul de desfăşurare al Festivalului Degustării Cârnaţilor Bănăţeni.

De vreo 13 ani încoace, în fiecare an, la sfârşitul lunii ianuarie, cei mai iscusiţi măcelari din Banat vin în faţa juriului cu reţete de cârnaţ de casă moştenite din generaţie în generaţie. Deşi nu o recunosc, mai toţi au câte un ingredient secret. Elisabeta Weiland din Saravale are 75 de ani şi a învăţat să prepare cârnaţi de la părinţi şi de la soţ. „Nu-i mare secret. Punem usturoi, piper, sare, boia de ardei, mai gustăm, mai punem ce e nevoie. Îl lăsăm o zi la afumat”, povesteşte Elisabeta. Bănăţeanca spune că un cârnat de calitate trebuie să fie roşcat la culoare şi să fie afumat cu rumeguş. În acest an, 45 de specialişti şi-au măsurat priceperea la concurs.

Diana Lupulescu

diana.lupulescu@informmedia.ro  



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor