Caravana aromanilor din Banat deportati in Baragan, dupa 65 de ani

De Adrian Panduru
1Comentariu
Caravana aromanilor din Banat deportati in Baragan, dupa 65 de ani
© Foto: banaterra.eu/
Caravana „Aromânii din Banat : din deplasare în deportare” va avea loc sâmbătă şi duminică la Timişoara. Caravana porneşte sâmbătă dimineaţa la ora 10 de la Societatea Timişoara şi va parcurge mai multe localităţi unde trăiesc aromâni şi de unde mai multe persoane au fost deportate în Bărăgan în anul 1951: Becicherec, Biled, Lavrin,Tomnatic.

În septembrie 1940, la cedarea Cadrilaterului, familile de colonişti aromâni și megleniţi venite în Dobrogea nouă din Bulgaria, Grecia şi Albania, în perioada 1925-1932, au fost evacuate şi răspândite în România, unele dintre ele ajungând în Banat. Zece ani mai târziu, în iunie 1951, împreună cu mulţi alţi români, şvabi, sârbi, aceștia au fost deportaţi în Bărăgan.

Caravana porneşte sâmbătă dimineaţa la ora 10 de la Societatea Timişoara şi va parcurge mai multe localităţi unde trăiesc aromâni şi de unde mai multe persoane au fost deportate în Bărăgan în anul 1951: Besicherec, Biled, Lavrin,Tomnatic. La ora 19, participanţii la caravană vor reveni la Salonul Vega de la Bastionul Theresia, unde va avea loc adunarea. Smaranda Vultur va vorbi în deschidere. După aceasta, mai mulţi foşti deportaţi si invitati vor lua cuvântul. Tot la sediul acestei societăţi va fi deschisă o expoziţie de fotografie pe toată durata evenimentului organizat de Filiala Timişoara a Comunităţii Aromânilor din România şi alte asociaţii aromâne din ţară. A doua zi, duminică, la ora 10, va avea loc partea a doua a mărturiilor și a discuțiilor în legătură cu deportarea în Bărăgan.

Evenimentul este organizat la Timișoara de Victor Enache, Gelu Trisina şi Adrian Capsali. Societatea Timişoara pune la dispoziţie Salonul Vega.

Programul evenimentului:

Sâmbătă, 10 septembrie

10.00 – 17.30 : Un tur prin Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Biled, Iecea Mică, Cărpiniş, Jimbolia, Grabăț, Gottlob, Tomnatic, Lovrin, Șandra, Becicherec și retur la Timişoara.

19.00 : Adunare la Societatea Timişoara, Salonul Vega de la Bastion

19.15 : Prezentare generală Smaranda Vultur, renumită specialistă în istoria orală, autoare a mai multor contribuţii despre deportarea în Bărăgan

20.30 : Mărturii ale foştilor deportaţi: Paul Beza, Passima Zoia, Vasile Topa, Stefan Costea.

Duminică, 11 septembie

De la ora 10.30 are loc continuarea discuțiilor cu foștii deportati prezenți la eveniment. Vor interveni: Costică Canacheu (deputat în Parlamentul României), Alexandru Gica (Universitatea Bucureşti), Enache Tuşa (Universitatea Ovidius din Constanţa.

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor