Cantina renovata la o scoala din Timisoara, care a cerut o clasa in plus pentru invatamantul profesional

De Adrian Panduru
3Comentarii
Cantina renovata la o scoala din Timisoara, care a cerut o clasa in plus pentru invatamantul profesional
© Tion: Cantina renovata la o scoala din Timisoara, care a cerut o clasa in plus pentru invatamantul profesional
Învățământul profesional începe să devină atractiv pentru copii. Cel puțin la unele școli din Timișoara. Firmele se tot plâng că nu au forță de muncă calificată deoarece băncile școlilor profesionale nu mai sunt atât de atractive pentru tineri. La Colegiul Tehnic Energetic Regele Ferdinand I Timișoara li se oferă copiilor bursă, cămin și tocmai se redeschide cantina care a fost în renovare, unde copiii pot servi o masă caldă.

La Colegiul Tehnic Energetic Regele Ferdinand I Timișoara elevilor li se oferă o bursă de 400 de lei pe lună, loc în cămin și posibilitatea de a lua masa. Pentru anul școlar viitor, această școală are trei clase profesionale noi. A avut două, dar a cerut suplimentare datorită afluxului de elevi. Se pune accentul pe învățământul profesional dual, pe colaborarea cu firmele care au nevoie de forță de muncă și pe… practică. În acest moment, clasa a IX-a face 20 la sută practică, într-a zecea se face 50 la sută, iar în anul trei 75 la sută practică.

Acum, o dată cu începerea noului an școlar, va fi redeschisă cantina școlii, un element în plus pentru ca elevi să aleagă școala.

„Cantina a fost închisă în 2013, erau puțini consumatori, scăzuse numărul celor din internat și nu mai era rentabilă. Ca orice casă nelocuită, între timp s-a degradat și atunci noi, relansându-ne pe școala profesională, în sistemul dual, am zis că e obligatoriu să avem cantină, să avem cămin. Anul acesta avem trei clase la profesională, complete, a câte 28 de elevi fiecare, care sunt majoritatea din mediul rural, din localități de unde nu se poate face naveta în fiecare zi”, a spus profesorul Gheorghe Bloancă, directorul Colegiului Tehnic Energetic Regele Ferdinand I Timișoara.

Acestor copii li se oferă și cazare gratuită și posibilitatea de a lua masa la cantină, trei mese pe zi, mic dejun, prânz, cină. Mâncarea se plătește, dar acești copii au o bursă lunară de 400 de lei. Cantina costă în jurul a 300 de lei pe lună.

„Copiii își rezolvă cheltuielile din această bursă de 400 de lei: 200 de la Guvern, 200 de la agenții economici cu care au contracte. Vor fi peste 100 de copii care servesc masa, se mai adaugă în jur de 50 de copii de la Școala Gimnazială nr. 16, cărora noi le-am oferit un spațiu la parterul unui cămin, cu aprobarea primăriei. Ei vor funcționa acolo și merg pe sistemul after school, vor lua masa la cantina noastră”, a spus directorul școlii.

Capacitatea cantinei este de 150 spre 200 de locuri. Renovarea a însemnat practic reconstrucție: gresie nouă, faianță, instalații sanitare, grupuri sanitare, toate instalațiile din blocul alimentar, toate sunt noi. Banii au venit de la bugetul local al Primăriei Timișoara: 250.000 de lei au costat lucrările și 50.000 dotările, frigidere, aragaze, roboți de bucătărie. Acum se fac ultimele amenajări, iar la începutul școlii, în 12 septembrie, cantina va fi gata să primească copiii.

Și în cămin s-au făcut îmbunătățiri. S-au cumpărat 66 de paturi noi, din lemn, grupurile sanitare, dulapuri și interioarele au fost renovate. Căminul poate adăposti până la 200 de copii.

La această școală învață în momentul de față peste 600 de elevi. Sunt și clase de seral, iar la zi sunt și profesională și clase de liceu. Sunt trei clase de profesională și două de liceu. Sunt trei specialități la profesională. Inițial, planul de școlarizare era de două clase de profesională, o clasă de electric și una de electromecanică. A mai fost formată o clasă.

„Am făcut promovarea școlii în tot județul, în toate școlile, discutând cu părinți, copii, directori, așa încât în urma acestei activități intense s-a întâmplat că în prima etapă de înscriere s-au prezentat 81 de elevi pentru doar două clase, mult peste cât ne-am fi așteptat. Am cerut în regim de urgență la minister, printr-un memoriu, cu avizul Inspectoratului Școlar, suplimentarea planului de școlarizare cu o clasă și ministrul, în trei zile, ne-a trimis aprobare că avem trei clase. Cea de-a treia are specialitatea mecanic operator comandă numerică, agenții economici ne-au sugerat că este ceva modern, ne-am autorizat să funcționăm pe această specialitate. Școala este în creștere. În curtea școlii, din prima zi, vor fi cu o sută de elevi mai mult decât au fost în anul precedent, deoarece două clase au terminat și vom avea cinci în plus, în condițiile în care toate școlile scad, demografic, noi suntem într-o situație de creștere a efectivului”, spune Bloancă.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor