Canicula ne poate lasa fara curent. Echipele Cons Electrificarea Instal au remediat zeci de avarii aparute in zilele toride de iulie

Canicula ne poate lasa fara curent. Echipele Cons Electrificarea Instal au remediat zeci de avarii aparute in zilele toride de iulie
© Foto: Echipele Cons Electrificarea Instal au remediat zeci de avarii aparute in zilele toride de iulie
ADVERTORIAL – Perioada verii aduce nu doar disconfort termic pentru populaţie, ci şi inconveniente legate de funcţionarea reţelelor publice de electricitate. Din cauza expunerii prelungite la temperaturi ridicate, echipamentele şi transformatoarele electrice pot ceda. Paradoxal, nu acesta este principalul motiv care ne lasă vara fără curent. Există cauze care ţin exclusiv de consumatori. Unul dintre acestea este exploatarea excesivă a reţelei prin montarea aparatelor de climă şi a convertoarelor electrice în perioada de vară.

Cinci avarii importante au pus la treabă echipele Cons Electrificarea Instal întreg weekendul. Un cablu de joasă tensiune la Recaş, un cablu de medie tensiune în Timişoara – zona Musicescu – Ranetti, două transformatoare la Ghiroda şi Groşi – Făget, toate au cedat din cauza creşterii consumului de curent.

Din cauza căldurii, toată lumea bagă câte ceva în priza pentru a se răcori sau pentru a păstra ceva la rece, de la consumatorii casnici până la birouri, spaţii comerciale, cabinete medicale, etc. Creşterea consumului de energie electrică duce automat la probleme, spun reprezentanţii C.E.I.

Încărcarea posturilor şi solicitarea liniilor de distribuţie a energiei electrice are la bază scăpări importante ale majorităţii consumatorilor. Fie că vorbim de dimensionarea corectă a unei reţele electrice interioare atunci când construim o locuinţă, fie că ne referim la consumul prevăzut în contractual de furnizare cu Enel, avem de-a face cu greşeli care, în final, duc la inconveniente majore.

Reţeaua dintr-o locuinţă trebuie dimensionată în funcţie de toate sursele de consum, inclusiv cele sezoniere! Mulţi uită că vine vara şi apar surse de consum suplimentare : aparatele de climă, ventilatoarele sau grătarele electrice. Apoi mai trebuie luat în calcul un aspect : consumul contractat cu Enel în contractual de furnizare. De multe ori, puterea solicitată sau declarată este prea mică. Gândiţi-vă că cel care consumă cere 5 KW, dar foloseşte 12 sau cere 15 KW şi consumă 18. Automat apare suprasolicitarea reţelei, nu ? Şi în Timişoara vorbim de zeci de mii de astfel de cazuri în perioada verii, mai spun cei de la C.E.I..

Echipamentele cedează pentru că nu pot face faţă unui consum de multe ori şi cu 30% mai mare decât în mod obişnuit. La cabluri apare dilatarea, iar acolo unde există puncte vulnerabile, provocate de îngheţ – dezgheţ, lovituri produse prin diverse accidente sau îmbătrânirea reţelei, acestea „puşcă”, aşa cum spun electricienii.

Pagube şi stricăciuni apar şi atunci când natura se manifestă prin fenomene meteorologice extreme : furtuni, descărcări electrice, ploi însemnate. Intervenţiile pentru remedierea reţelelor electrice afectate de astfel de fenomene sunt dese, costisitoare şi uneori extreme de dificile. Reprezentanţii Cons Electrificarea Instal spun că cele mai afectate sunt cablurile de 10 şi 20 de KV.
Regulament de plasare a anunturilor