Cancerul, determinat de zestrea genetică

Cancerul, determinat de zestrea genetică
Persoanele originare din Africa au gene care le protejează mai bine împotriva acestei boli.

O singură genă ar putea avea rolul principal în prote­jarea purtătorilor ei de apariţia unei afecţiuni tot mai răspândite: cancerul. Potrivit ultimelor descoperiri ale cercetătorilor britanici citaţi de BBC News, două derivate ale genei B-MYB, existentă la aproape jumătate din populaţia lumii, sunt prezente doar la pacienţii sănătoşi. Pacienţii bolnavi de cancer nu au cele două tipuri de gene, considerate a proteja împotriva acestei boli.

Specialiştii de la Institutul pentru Sănătatea Copilului din Marea Britanie, coordonaţi de dr. Arturo Sala, consideră că această descoperire ar putea sublinia existenţa unui “jucător-cheie” în lupta împotriva cancerului. Alte studii referitoare la gena B-MYB au relevat rolul acesteia în răspândirea şi dezvoltarea cancerului. Gena s-a dovedit a fi hiperactivă în cazul mai multor tipuri ale acestei boli.

Ultimele cercetări au vizat peste 400 de pacienţi care sufereau de cancer de colon, tumoare pe creier, afecţiune cunoscută şi sub numele de neuroblastom, sau de leucemie cronică. Cercetătorii au comparat versiunea genei B-MYB, existentă la bolnavii de cancer, cu tipurile de gene descoperite la 230 de voluntari sănătoşi.

Sunt necesare mai multe studii

Ei au observat în această situaţie că bolnavii de cancer prezentau mai puţine şanse de a fi purtătorii genelor derivate, faţă de voluntari. “Acest lucru ne sugerează că am descoperit un jucător-cheie în influenţarea genetică a cancerului.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele purtătoare ale acestor gene derivate sunt mult mai protejate împotriva acestei boli. Însă, chiar dacă rezultatele sunt semnificative din punct de vedere ştiinţific, vrem ca acestea să fie confirmate la o scală mult mai mare, în acest scop urmând a face mai multe studii”, a afirmat dr. Arturo Sala.

Materialul genetic diferă în funcţie de etnie

S-a observat că numărul persoanelor cu un material genetic care protejează împotriva cancerului diferă din punct de vedere etnic. În acest caz, 50 la sută din populaţia din Africa se presupune că sunt purtătorii celor două gene derivate, urmate de un număr mai redus din populaţia Europei şi a Statelor Unite ale Americii.

“Există un efort colectiv ce are loc peste tot în lume pentru a se identifica posibilele variaţii genetice care măresc sau diminuează riscul oamenilor de a face cancer. Din acest motiv este foarte important să se confirme, prin studii, existenţa unor derivate genetice care pot reduce riscurile apariţiei cancerului”, a explicat Henry Scowcroft, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

Acesta a explicat că următorul pas care trebuie făcut în această privinţă este descoperirea exactă a mecanismului prin care aceste gene funcţionează în lupta împotriva cancerului, pentru a se putea lua măsuri vizibile în protejarea pacien­ţilor. În viitor se spe­ră ca, pe baza acestor descoperiri, să se dezvolte noi tratamente.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor