Campioana la nici 7 ani. Eleva din Timisoara – palmares impresionant de cupe si medalii la sah

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
1Comentariu
Campioana la nici 7 ani. Eleva din Timisoara – palmares impresionant de cupe si medalii la sah
Este campioană, a câștigat concursuri peste concursuri, deși nu a împlinit încă 7 ani. O cheamă Andreea Nedelcu și îi place să se joace cu piesele de șah. O face atît de bine încât are o „desagă” plină de premii. Nu se oprește aici…

Îi place șahul, iar preferata ei de pe tabla cu pătrățele albe și negre este regina. Sportul minții îl practică încă de la 4 ani și jumătate. Practica este una intensă și pe placul ei, iar în doi ani a adunat o grămadă de trofee. Andreea Nedelcu a fost descoperită de antrenorii săi, Camelia și Zamfir Moldovan. Aceștia au făcut o selecție la grădinița din Giroc, localitate de lângă Timișaora, iar Andreea a fost printre cei care au prins dragoste de șah și de performanță.

„Eu m-am trezit că Andreea știe să joace șah. Eu știu să joc șah, dar nu am învățat-o eu. Am început și noi să jucăm cu ea, și eu, și tata. Am dus-o la clubul de șah din Giroc și a început să joace acolo”, spune Marcela Nedelcu, mama Andreei. De atunci, Andreea a început să câștige concursuri, deși la unele competiții a fost admisă cu derogare, pentru că nu erau pentru vârsta ei.

În martie 2015 a fost primul concurs, unul pentru boboci, și din 15 fetițe, Andreea s-a remarcat, a fost prima. De la un concurs la altul, pe lângă experiența pe care a câștigat-o, a acumulat și premii, a fost evidențiată. Anul acesta, în februarie, a participat la naționalele școlare individuale și a luat trei medalii.

andreea nedelcu (2)

„A ajuns să se remarce, să fie printre cele mai bune, și undeva pe la vârsta de cinci ani și jumătate deja lucra cu grupa de avansați, avea deja momente în care dădea răspunsuri mai bune decât colegi de clasa a patra. Cel mai important a fost titlul de campioană județeană la fete, 8 ani, dar Andreea va împlini șapte ani în octombrie, la toamnă. Andreea a luptat umăr la umăr cu jucătoare bine pregătite, cu fetița maestrului internațional Cioară, care este și arbitru, și antrenor”, spune antrenorul său, Zamfir Moldovan.

Pentru Andreea, următorul hop este la finalul lunii iulie, campionatul național pe echipe la juniori, care probabil va avea loc la Iași, și unde va participa la categoria fete 8 ani, alături de o selecționată Giroc – Universitatea de Vest Timișoara.

Andreea învață la Școala Grigore Moisil, unde are rezultate foarte bune și este legitimată la clubul de șah din Giroc. A câștigat până acum 14 premii.

„S-a creat o relație de suflet foarte strânsă între ea și campioana Girocului, care este în clasa a 7-a, Alexandra Paraschiv, care e un fel de model pentru ea. Alexandra se îndreaptă spre o sută de cupe și 200 de medalii”, spune antrenorul Andreei.

Primele testări pentru un copil în ceea ce privește aptitudinile de a face performanță la șah se pot face între 4 și 5 ani, primele categorii de vârstă sunt 7 ani la mondialul școlar și 8 ani la campionatul mondial FIDE.

„Dacă vrei performanță trebuie să-ți iei un avans de cel puțin doi ani față de limitele de vârstă menționate. Asta nu înseamnă că nu sunt și excepții, dacă ești talentat poți începe la orice vârstă”, spune antrenorul Andreei.

antrenorul fetita si mama

Palmares Andreea Nedelcu – Clasa Pregătitoare, Liceul “GRIGORE Moisil”, Timişoara

1. Locul I -Concursul Judeţean de Şah “Ghiocelul de Aur”- Dumbrăviţa -categorie fete 7 ani- 07.03.2015 (Andreea a jucat la 5 ani şi jumătate)

2. Locul I – Concursul Interjudetean de Şah “Trofeul Mediator” Ghiroda- categorie fete 6 ani- 06.06.2015 (Andreea a jucat la 5 ani şi jumătate)

3. Locul II- Campionatul Naţional Şcolar de Şah 2015 Olăneşti – „sectiunea comune”- cu echipa şcolară primară din Giroc – 16-18.06.2015 (Andreea – jucătoare preşcolar- 5 ani şi jumătate)

4. Locul I- Concursul Interjudetean de Şah- Dudeştii Noi- categorie fete 6 ani- 11.07.2015 (Andreea a jucat la 5 ani şi jumătate)

5. Locul I- Concursul Interjudetean de Şah- Trio Giroc- categorie fete şi băieţi 6 ani- 25.07.2015 (Andreea a jucat la 5 ani şi jumătate)

6. Locul II- Concursul Naţional de Şah “Vreau să fiu mare maestru”- Faza regională- categorie fete 8 ani- 29.10.2015 (Andreea a jucat la 6 ani)

7. Lcoul III- Concursul Judeţean de Şah “Memorialul Pius Branzeu”- 28-29.11.2015- categorie fete 6 ani (Andreea a jucat la 6 ani)

8. Locul I- Concursul Judeţean de Şah “Cupa Unirii”-Dudeştii Noi- 23.01.2016- categorie fete 8 ani (Andreea a jucat la 6 ani)

9. Locul I- Concursul Naţional Şcolar de Şah Rapid- individual- Călimăneşti 14.02.2016- categorie fete 7 ani (Andreea a jucat la 6 ani)

10. Locul III- Concursul Naţional Şcolar de Şah Clasic- individual- Călimăneşti 14.02.2016- categorie fete 7 ani (Andreea a jucat la 6 ani)

11. Locul III- Concursul Naţional Şcolar de Şah Blitz- individual- Călimăneşti 14.02.2016- categorie fete 7 ani (Andreea a jucat la 6 ani)

12. Locul I- Campionatul Judeţean de Şah al Judeţului Timiş- 20.03.2016- categorie fete 8 ani (Andreea a jucat la 6 ani şi jumătate)

13. Locul I- Concursul Judeţean “1 Iunie 2016” -Dumbrăviţa -28.05.2016- categorie fete 8 ani (Andreea a jucat la 6 ani şi jumătate)

14. Locul II- Concursul Interjudetean de Şah “Visul unui pion” – 11.06.2016- categorie fete 8 ani (Andreea a jucat la 6 ani şi jumătate).

Adrian Panduru1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor