Campanie împotriva turbării în SUA

Campanie împotriva turbării în SUA
NEW YORK – Oraşul New York duce o politică hotărâtă în combaterea problemelor de sănătate, ca SIDA, diabetul, bolile cardio-vasculare şi alte afecţiuni înrăutăţite de viaţa modernă. Dar în ultimele luni s-a ivit pe neaşteptate o nouă problemă.

A reapărut şi ar putea să scape de sub control o boală foarte veche – turbarea. Zeci de animale bolnave, purtând virursul fatal al turbării şi-au făcut apariţia în partea de sud a New Yorkului şi autorităţile au trebuit să înceapă o campanie de vaccinare în masă.

Feribotul din Staten Island oferă calea cea mai uşoară celor care vor să vadă Statuia Libertăţii, dar e esenţial şi pentru navetiştii care merg să lucreze în Manhattan.

Staten Island se considera deja ca un cartier uitat al New Yorkului, iar ce se întâmplă acum ar putea întări sentimentul de izolare – aici a izbugnit focarul major de turbare, care sperie populaţia. “Riscul e foarte clar: turbarea poate fi fatală şi îţi dai seama că orice tânăr făcând jogging în parc sau un cetăţean în vârstă ieşit la o plimbare, pot fi fi în pericol”, spune Michael McMahon din Consiliul Municipal al New Yorkului.

“Până acum servciul de sănătate al oraşului nu a tratat problema cu destulă seriozitate. La cererea noastră se iau însă acum măsuri de urgenţă”, Michael McMahon. Staten Island e singura parte a New Yorkului unde mai găseşti largi spaţii verzi cu copaci şi tufişuri. Zeci de oameni au venit cu animalele de companie într-un astfel de loc unde se află şi Centrul de control şi îngrijire a animalelor. Au venit cu toţii fiindcă centrul oferă vaccinarea gratuită.

Mary Martin conduce activitatea acestui centrul pentru întregul oraş spune că: “acum vreo patru luni am început să observăm o înmulţire a cazurilor şi apoi au devenit din ce în ce mai frecvente.” “Epidemia a început în rândul ratonilor – ursuleţii spălători. Există o populaţie numeroasă de ratoni în Staten Island. Apoi s-a extins la pisici.”

“S-a înţeles însă că problema e serioasă abia când un iubitor de animale a fost muşcat de un pisoi fără stăpân, căruia îi dădea ceva de mâncare. Omul a scăpat, fiind tratat la timp, dar s-ar putea să nu aibă toţi norocul ăsta”, spune Mary Matin.

“Bunii samariteni vor vedea un pisoi ce pare rănit sau un căţel şi vor încerca să-i ajute, vor fi muşcaţi şi nu vor lua măsuri; se vor spăla poate cu apă şi săpun , dar degeaba.” “Iar când se vor gândi la pericolul de trubare ar putea să fie deja prea târziu. Dar am început această campanie de avertizare şi vaccinare şi sperăm să aibă efect”, spune Mary Martin.

“Şi la o clinică veterinară vaccinul e gratuit, dar consultaţia costă 50 de dolari, aşa că am venit la acest centru unde totul e gratis”, spune doamna Marcie Hadley, care a adus la vaccinare pisica fiului ei. Nora Steptof lucrează aici şi a avut de-a face cu multe animale bolnave. Ea spune că unii locuitori ai cartierului au intrat deja în panică. Nu e cazul de aşa ceva, dar trebuie urmate unele sfaturi.

“Aşadar, nu hrăniţi animalele fără stăpân, ţineţi capacul bine pus pe cutiile de gunoi, ca să nu atragă ratonii, câinii şi pisicile, aveţi grijă tot timpul de animalele de companie când le scoateţi afară şi, mai ales, fiţi pregătiţi, în caz că se întâmplă ceva”, spune Nora Steptof. Dar nu e puţin ciudat să izbucnească aşa turbarea într-un oraş ca New Yorkul?

“E oarecum ciudat, dar aşa se întâmplă”, spune Nora Steptof, “atunci când constuieşti mereu, pe urmă demolezi şi iar construieşti iar animalele rămân pe drumuri şi nu mai au unde să se ducă.”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor