Camera de Comerţ caută soluţii pentru criza financiară

3Comentarii
Camera de Comerţ caută soluţii pentru criza financiară
La iniţiativa lui Radu Dimeca, membru în Colegiul de Conducere al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara, preşedintele instituţiei, Georgică Cornu a convocat în această săptămână o şedinţă extraordinară de dezbateri.

Obiectivul şedinţei este de a identifica măsuri pe termen scurt şi mediu ce se pot lua pentru susţinerea membrilor CCIAT şi a mediului economic în traversarea crizei financiare mondiale. Deşi suntem asiguraţi că România nu va fi afectată de criză, primele efecte se constată deja în judeţul Timiş. Din ce în ce mai multe firme îşi propun concederi colective şi delocalizări de producţie în alte zone geografice. În urma discuţiilor au fost propusă o listă de 10 măsuri de susţinere a mediului de afaceri: Menţinerea la nivelul anului 2008 a impozitelor şi taxelor locale şi centrale în anul 2009; Menţinerea şi / sau diminuarea preţurilor la utilităţi în anul 2009 faţă de 2008; Obligarea autorităţilor publice, ca părţi contractante, în a-şi onora la timp facturile către sistemul privat; Respectarea termenelor de plată prevăzute în procedurile specifice fondurilor structurale în relaţie cu beneficiarii; Capitalizarea EXIMBANK în vederea acordării subvenţiilor de dobândă (legal reglementate), la timp şi în conformitate cu dosarele depuse; Elaborarea unor reglementări legale care să interzică introducerea în contractele de creditare dintre instituţiile bancare şi mediul privat a clauzelor abuzive (majorări unilaterale a dobânzilor); Introducerea unor reglementări legale pentru mobilizarea băncilor în a oferi credite pentru investiţiile mediului de afaceri; În vedere creşterii ratei de absorbţie a fondurilor structurale în România, propunem acordarea de către sistemul bancar şi / sau de către instituţiile financiare nebancare, cu prioritate, de credite pentru co-finanţarea proiectelor europene aprobate; Introducerea regimului de aprobare tacită pentru cererile de rambursare de TVA, dacă în termen de 30 de zile nu s-a putut efectua controlul fiscal de către instituţiile abilitate; Modificarea principiilor de definire a TVA-ului colectat, astfel încât momentul de referinţă pentru colectare să fie cel al încasării facturilor şi nu ce al emiterii acestora. Camera de Comerţ Timişoara invită Camera de Comerţ a României şi camerele teritoriale să preia acest demers, să completeze şi să susţină aceste propuneri în dialogul cu Guvernul, cu sistemul bancar şi instituţiile financiare non-bancare şi cu BNR.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor