Camera de camin – alternativa ieftina pentru studentii care vin in Timisoara

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
3Comentarii
Camera de camin – alternativa ieftina pentru studentii care vin in Timisoara
© Camera de camin - alternativa ieftina pentru studentii care vin in Timisoara (foto: arhiva)
O cameră la cămin sau o garsonieră? Fiecare student îşi evaluează posibilităţile, preferinţele şi dorinţele fiecăruia. Cert este că la cămin e mult mai ieftin, dar şi intimitatea e alta. Și diferența de preț dintre cele opțiuni este simțitoare…


Viaţa studenţească de cămin e frumoasă, spun cei care au trecut prin aceasta. Desigur, preferinţele sunt diferite, dar nici numărul de camere disponibile nu acoperă în totalitate cererea. Iar atunci intervine soluţia unui apartament închiriat. De cele mai multe ori garsoniera.

Cazarea într-un cămin studențesc din marile centre universitare ale țării variază între 100 de lei de persoană pe lună, în Timișoara, și 500 de lei de persoană pe lună, în Iași, potrivit datelor Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Ca alternativă ar fi garsonierele sau apartamentele cu două sau mai multe camere, închiriate în comun de mai mulţi studenţi.

„Ca în fiecare an, în august asistăm la o creștere a cererii pe segmentul chiriilor, nivelul maxim urmând să fie atins în septembrie. În această perioadă ne așteptăm ca volumul căutărilor să crească cu până la 30%. În contextul în care locurile din cămine sunt insuficiente, închirierea unui apartament pe piața liberă e o provocare pentru studenți, atât în ceea ce privește disponibilitatea ofertelor pe piață, cât și prețul. Provocarea cea mai mare este pentru studenții clujeni. Cluj-Napoca se remarcă prin faptul că a devenit cel mai scump oraș din țară pe segmentul chiriilor, cu diferențe de până la 8% față de București. Asistăm așadar la o premieră pe piața imobiliară din România, pentru prima dată chiriile dintr-un oraș secundar sunt mai mari decât cele din Capitală”, am aflat de la Adrian Erimescu, directorul general al unul dintre principalele portaluri de specialitate de pe piaţă.

În Timişoara, o garsonieră poate fi închiriată la un preț mediu de 180 de euro pe lună, în creștere de la 150 de euro pe lună în iulie 2014, consemnându-se o creștere de 20% pe acest segment. Un apartament cu două camere ajunge în prezent la 250 de euro pe lună, față de 230 de euro pe lună în urmă cu 12 luni. Nu în ultimul rând, un apartament cu trei camere ar costa 280 de euro pe lună, față de 270 de euro pe lună în iulie 2014.

Totuși, chiriile din Timișoara rămân la un nivel scăzut față de alte orașe comparabile din țară. În cazul închirierii unui apartament cu trei camere de către șase studenți, ce-i drept, puţin cam înghesuit, costurile ar scădea sub 50 de euro de persoană pe lună, în vreme ce, pentru o garsonieră împărțită în doi, acestea ar ajunge la 90 de euro de persoană.

Pentru o cameră la cămin, cu două locuri, toate cheltuielile incluse, preţul este de 100 de lei pe loc. Pentru o cameră cu patru locuri, la fel toate cheltuielile incluse, preţul ajunge la 60 până la 90 de lei pe lună.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor