Cam cât mai cheltuie studenţii din universităţile timişorene

7Comentarii
Cam cât mai cheltuie studenţii din universităţile timişorene
Taxele de şcolarizare la universităţile timişorene au crescut uşor de anul acesta, iar cei care nu au prins locuri în cămin mai trebuie să plătească şi chirie. Conform unui studiu realizat de Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, un student român cheltuie în medie 1400 de lei pe lună, pentru a se întreţine pe perioada studiilor.

Un student care decide să vină la facultate în Timişoara trebuie să se pregătească din punct de vedere financiar: cazare, masă, taxe pentru facultate şi bani de cheltuială.

Taxe de studii mai mari la Poli şi la UVT

La Universitatea de Vest, taxele au crescut anul acesta cu aproximativ 10%. Astfel, dacă anul trecut studenţii plăteau aproximativ 2500 de lei pentru anul universitar, de anul acesta trebuie să scoată din buzunar 2750 de lei. În cazul studiilor de masterat, acestea au crescut de la 3000 de lei la 3500 de lei. Bineînţeles, taxele depind de fiecare facultate în parte. De exemplu, studenţii de la Facultatea de Drept şi Ştiinte Administrative vor plăti 2900 de lei pe an, iar cei de la Facultatea de Arte şi Design 3000 de lei. La Politehnică, la ciclul studii licenţă, studenţii plătesc pentru domeniile „Ştiinţe ale Comunicării”, „Ştiinţe Administrative şi „Limbi moderne aplicate” 2400 de lei pe anul de studiu. Pentru domeniile tehnice şi informatică studenţii scot din buzunar 3450 de lei pe an, iar pentru arhitectură 4200 de lei pentru fiecare an universitar. Studiile la master, pentru toate domeniile, se ridică la 3600 de lei. Astfel, din acest an, UPT şi-a mărit taxele cu aproximativ 15%.

Există şi taxe suplimentare

Pe lângă aceste taxe de studii, universităţile percep şi oareşce taxe suplimentare, pentru diferite servicii. La Universitatea de Vest de pildă, o taxă de reexaminare, de la a IV-a prezentare în sus, costă 50 de lei/examen, sumă înmulţită cu numărul anilor de întârziere. Pentru a recupera un laborator, studenţii vor plăti 15 lei pentru fiecare oră, iar taxa de reînmatriculare este de 50 de lei. La UPT, taxa de reînmatriculare e de 100 de lei, iar taxa pentru susţinerea examenelor/colocviilor sau proiectelor în cadrul programării 3 este de 25 de lei.

Cazare şi masă

Studenţii care au primit locuri în cămine plătesc sume cuprinse între 50 de lei şi 150 de lei. Pentru un cămin privat, cei care doresc să se bucure de puţină intimitate trebuie să scoată din buzunar cam 150 de euro pe lună. Dacă aleg însă să închirieze o garsonieră, preţul acesteia variază, în funcţie de locaţie, de la 150 de euro pe lună până la 300 de euro pe lună. Cât despre masă, Politehnica beneficiază de cantină, iar Complexul Studenţesc abundă în fast-food-uri, care de care mai atrăgătoare. La aceste cheltuieli se adaugă banii pentru cărţi, manuale şi timpul liber.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor