Calatorie in lumea comertului de alta data. Etichetele copilariei, expuse la Muzeul Banatului

De Simina Bratu
Calatorie in lumea comertului de alta data. Etichetele copilariei, expuse la Muzeul Banatului
© Tion: Calatorie in lumea comertului de alta data. Etichetele copilariei, expuse la Muzeul Banatului
De la brânză topită „Cedar”, la „Pudding” de vanilie, produsele românești de altă dată au rămas în memoria celor care s-au născut înainte de 90. Astfel, Muzeul Național al Banatului vă invită să faceți o călătorie în timpurile de altădată, totul cu ajutorul unei colecții de etichete ale unor produse din comerțul local și de contrabandă.

Colecția, care face parte din expoziția „PATRIMONIUM 2015” și va putea fi văzută la Muzeul Național al Banatului începând de marți, 7 iunie, de la ora 14. Concret este vorba despre o fascinantă colecție de etichete de produse românești, de la cele foarte bine cunoscute de timișeni, până la cele mai rare.

„O importantă achiziție este ilustrată de valoroasa colecţie de etichete ale unor produse care au circulat în comerţul local oficial şi de contrabandă. Rod al pasiunii a trei generaţii de colecţionari din Vinga (jud. Arad), sunt piese de la sfârşitul secolului al XIX-lea, până în anii 90 ai secolului trecut, din care o mare parte a ajuns în posesia muzeului timişorean. Colecția a primit numele creatorilor ei, fiind denumită Kubis-Hadjia-Hegyes. Maria Kubis (1897/1898-1977) şi fiica sa, Şarlota (1925-2005) sunt iniţiatoarele acestei colecţii la care va subscrie şi soţul celei din urmă, Ioan Hadjia (1924-1996). Intuind valoarea documentară și raritatea colecției, specialiștii muzeului nostru au făcut posibilă achiziționarea acesteia de la continuatorul tradiției familiale, ginerele Tiberiu Hegyes. Expusă parțial, ea ilustrează o istorie a comerţului local ce ne aminteşte celor mai mulţi, cu nostalgie, de anii copilăriei. Este doar unul dintre motivele pentru care puteţi vizita expoziţia care pe parcursul a două săptămâni vă va creiona o imagine asupra activității muzeului, dar și a importanței investiției publice în cultura muzeală bănăţeană”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

De asemenea, în expoziția „PATRIMONIUM 2015” vor mai fi prezentate și alte obiecte care au îmbogățit patrimoniul muzeului în anul 2015. Este vorba despre bunuri provenite din săpături arheologice, achiziţii şi donaţii, dar și piese care au beneficiat de intervenția restauratorilor.

Expoziția va putea fi admirată în Bastionul Theresia.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !