Calator prin Vestul literar

De Vasile Filip
Calator prin Vestul literar
Cu dicționarul „Literatura Vestului apropiat” de Gheorghe Mocuţa – o carte despre scriitorii actuali ai zonei.

JA „Literatura Vestului apropiat” a apărut în decembrie 2013 la Editura Mirador şi s-a lansat cu ocazia premiilor anuale. Este o carte de referință, o oglindă a mișcării literare din această parte de țară…

Gheorghe Mocuța: Este un dicţionar biobibliografic al membrilor Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad. Volumul apare acum, la zece ani de la înfiinţarea Filialei Arad, nu din vreo raţiune festivistă, ci pentru că subsemnatul a găsit momentul oportun de a-l publica – după ani de tergiversări şi cercetare – cu sprijinul Centrului Cultural Arad şi prin efortul cunoscutului editor Ioan Matiuţ, care a acceptat să-i dăm o formă cât mai atractivă şi modernă. Acest lucru n-ar fi fost posibil fără inspiraţia artistului Iosif Stroia şi fără introducerea lui Vasile Dan, preşedintele filialei şi directorul revistei „Arca”.

S-au văzut, în ultima vreme, tot felul de dicționare în care fiecare s-a prezentat (lăudat) cum a vrut…

Gheorghe Mocuța: Dicţionarul acesta cuprinde profile ale scriitorilor arădeni, inclusiv ale unor scriitori din Oradea, Deva, Hunedoara şi Braşov care au aderat la filiala noastră. Nu puteau lipsi scriitorii de expresie slovacă din Nădlac care au un nucleu puternic şi care contribuie la amplificarea interferenţelor culturale în zona de vest şi în Europa Centrală. Menţionez că, pe lângă profilul biobibliografic, fiecare scriitor se bucură de o analiză sintetică a operei, lucru care n-ar fi fost posibil fără citirea cărţilor şi interpretarea critică, pentru situarea lor în orizontul de aşteptare al cititorului avizat.

Când te-ai gândit la un asemenea demers?

Gheorghe Mocuța: De aproape patruzeci de ani de când scriu cronică literară (reamintesc că am debutat cu o recenzie la un roman, în 1975, în revista „Orizont”) am fost preocupat de literatura din „imediata noastră apropiere”, cum spune un critic, şi am încercat să-i găsesc trăsăturile definitorii, în contextul literaturii naţionale: legătura cu tradiţia, autenticitatea, inovaţia, elementele specifice. Articolele dicţionarului propun, cu câteva excepţii, o lectură dublă a operei scriitorului propus şi a comentariilor ce i s-au dedicat, o lectură paralelă, proprie, călăuzită de opţiunile noastre estetice, de intenţia sintetică şi de valoarea scriitorului.

Am pus întrebarea precedentă gândindu-mă că a fost o muncă titanică…

Gheorghe Mocuța:Trebuie să vă spun că am cercetat documente specifice ale istoriei literare din ultimii cincizeci de ani şi am încercat să le recompun într-un tablou de istorie literară, într-o poveste a întâmplărilor inefabile cărora le-au dat viaţă chiar autorii ce activează aici, ca segment semnificativ al întregului literaturii române.

Să nu uităm că în chiar acest an, revista „Arca” împlineşte 25 de ani şi că prin spiritul şi manifestul ei implicit, ea contribuie la cristalizarea unei mişcări literare autentice, profesioniste, a zonei. La depăşirea unor complexe, cum ar fi acela de „provincie literară” care e o construcţie mentală desuetă şi inoperantă. Revenind la dicţionar, cred că el e mai mult decât un colaj, e o sinteză în toată puterea cuvântului şi, o spun cu toată modestia, o istorie vie a literaturii în mers. Actualizarea datelor şi colaborarea cu autorii, se ştie, e de multe ori o muncă ingrată. Colegii mei au fost în general cooperanţi şi le mulţumesc pentru asta.

Este o carte care n-ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă…

Gheorghe Mocuța: Și eu sper ca dicţionarul să-şi găsească locul cuvenit în bibliotecile publice şi în cele particulare şi sper că va putea fi în curând accesat, într-o variantă pe internet. În felul acesta ne vom cunoaşte mai bine valorile, dar şi temele predominante ale scriitorilor, specifice, animate sau nu de spiritul generaţionist, de spiritul epocii. Devenim mai vizibili şi avem o şansă în plus de a şterge diferenţele dintre centru şi margine. Şi în zona de vest nasc oameni, nasc scriitori, chiar după marele Slavici.

70 de profiluri

Volumul este alcătuit din 70 de profiluri de scriitori contemporani (biografie, operă, analiză sintetică a operei, referinţe critice) ce au activat sau activează în zona de vest a ţării, ca parte integrantă a literaturii române.

„Fotografiile de epocă, în anexă, contribuie şi ele la refacerea atmosferei”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !