Cafeaua ta este o fapta buna!

Reactualizat la:
Cafeaua ta este o fapta buna!
ADVERTORIAL. În 9 mai 2015, pe strada pietonală Mărășești se deschidea prima cafenea socială din Timișoara, Reciproc Café. Șapte luni mai târziu, spațiul cu destinație multiplă, cafenea, bistrou și băcănie, a devenit locul de consum responsabil al timișorenilor.

Reciproc s-a constituit în jurul mai multor idei deosebite, care sunt din multe puncte de vedere noi pentru oraș. Aici funcționează o cafenea echitabilă, o băcănie cu produse artizanale și un bistrou cu băuturi și gustări de calitate. Reciproc este un loc de consum responsabil prin selecția atentă a produselor comercializate și prin participarea la o economie durabilă și orientată către oameni.

Toate eforturile asociației care a înființat Reciproc sunt orientate către oameni: în interiorul cafenelei nu se fumează, familiile cu copii se pot bucura de mobilier și jocuri dedicate, iar o bună parte din produsele oferite sunt din surse organice certificate, ceea ce le face potrivite pentru consum la orice vârstă. Cea mai bună cafea organică, provenită din comerțul echitabil, atrage în fiecare zi clienți care preferă să lucreze într-un spațiu liniștit sau să se întâlnească într-un cadru prietenos cu partenerii sau colegii. Aici și-au găsit un loc propice atât grupuri de prieteni, care au sărbătorit evenimente importante, cât și întreprinzători sau companii care au și-au expus produsele și serviciile într-un cadru inedit. Tot aici, în doar șapte luni s-au organizat peste 40 de evenimente culturale, educative sau artistice, de la teatru de păpuși pentru copii, la demonstrații culinare și proiecții de filme de calitate.

Seara, cafeneaua Reciproc devine loc de adunare pentru prietenii care se vor să se bucure de companie plăcută, bere artizanală, vin fiert ecologic, limonade calde și cele mai bune ceaiuri preparate din plante din flora spontană. Dincolo de calitatea produselor oferite, la baza ofertei stă ideea de a le oferi timișorenilor acces la produse ale micilor întreprinzători locali, ale unor întreprinderi sociale sau mici afaceri locale care cu greu își găsesc altfel loc în magazinele clasice.

Băcănia care funcționează în același spațiu este cea mai bună demonstrație. La Reciproc poți să cumperi pentru acasă cafeaua pe care o servim la bar, dar poți să iei cu tine și dulcețuri din Transilvania, preparate unice din miere, ceaiuri, muștar sau siropuri din fructe ecologice, toate fiind produse de mici afaceri din țară, numai bune de pus în cadourile de sărbători!

Orice cafea pe care o serviți aici sau orice sirop pe care îl cumpărați pentru acasă e un gest important la Reciproc. Pe lângă faptul că susțineți inițiative economice mici care își caută clienți, ajutați la dezvoltarea unei întreprinderi sociale. Astăzi, asociația ECOSENS înseamnă 10 locuri de muncă, dintre care șapte sunt pentru persoane cu dificultăți în accesarea pieței muncii.

Asociația ECOSENS a fost înființată în cadrul proiectului Sprijin Integrat Structurilor de Economie Socială (SISES), proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul este implementat de către Fundația Civitas în parteneriat cu Asociația Centrul pentru Politici Publice din Cluj-Napoca (CENPO), Fundația NESsT România și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Odorheiu Secuiesc.
Regulament de plasare a anunturilor