Bush recunoaşte existenţa închisorilor CIA

George W. Bush
George W. Bush
Preşedintele George Bush a recunoscut existenţa închisorilor secrete ale CIA de pe teritoriul altor ţări.

Preşedintele SUA a declarat că centrele de detenţie reprezintă un instrument valoros în ofensiva împotriva terorismului şi că informaţiile oţinute în cursul acestui program au salvat viaţa unor civili nevinovaţi, în America şi în lume. George Bush a explicat că o parte dintre cei ţinuţi în detenţie au fost retrimişi în ţările lor. “Programul CIA a presupus capturarea unui număr limitat de terorişti, şi odată ce am ajuns la concluzia că ei nu deţin informaţii importante, mulţi au returnaţi în ţările de origine, pentru a fi puşi sub acuzare de propriiile lor guverne. Alţii au fost acuzaţi de crime grave împotriva poporului american şi avem datoria de a-i aduce în faţa justiţiei. Avem deci intenţia de a-i pune sub acuzare.”

Transferuri la Guantanamo Bay

Liderul american a menţionat că 14 suspecţi de acte de terorism au fost transferaţi din centrele de detenţie CIA la Guantanamo Bay. Printre cei reţinuţi se află Khalid Sheik Mohammed, suspectat că ar fi plănuit atacurile de la 11 septembrie şi mai mulţi membri marcanţi Al Qaeda.

Preşedintele Busgh a precizat că acuzaţii vor fi trataţi conform unor noi reguli, emise miercuri de Pentagon, care îi pun pe toţii prizonierii militari sub protecţia Convenţiei de la Geneva, care interzice orice tratamente inumane sau degradante. După transferul celor 14, legalitatea închisorii de la Guantanamo va fi mai greu de chestionat. El a invocat decizia Curţii Supreme în privinţa deţinuţilor de la Guantanamo.

“Decizia recentă a Curţii Supreme ne-a redus capacitatea de a-i judeca pe terorişti în complete militare, şi a pus sub semnul întrebării viitorul programului CIA. În decizia asupra completelor militare, Curtea a stabilit că prevederile articolului trei din Convenţia de la Geneva se aplică în războiul nostru cu Al Qaeda.” E pentru prima dată când administraţia de la Casa Albă admite existenţa închisorilor secrete.

Unii analişti afirmă că e posibil ca declaraţiile dlui Bush să ducă la reluarea anchetelor care încercau să stabilească ce guverne europene au cooperat cu CIA în acest program.

Deja senatorul elveţian Dick Marty, care a investigat chestiunea închisorilor secrete pentru Consiliul Europei, a declarat că acum e rândul guvernelor europene să dezvăluie ce ştiu despre aceste centre de detenţie de pe teritoriul Europei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor