„Bursa” între VMG, „siguranţă” şi curaj

De Dan Birta
„Bursa” între VMG, „siguranţă” şi curaj
Aproape 1.500 de bihoreni au participat la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”, unde au fost oferite circa 1.300 de locuri de muncă.

Nu mai puţin de 70 de angajatori au fost prezenţi vineri, 19 octombrie 2018, la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”. Evenimentul a fost organizat de către AJOFM Bihor la Arena Antonio Alexe din Oradea, Primăria Beiuş, şi Agenţia Locală Aleşd.

„Avem peste 70 de angajatori în cele trei locaţii, care oferă aproape 1.400 de locuri de muncă. În virtutea colaborării cu Inspectoratul Şcolar şi cu Universitatea avem pe culoarele noastre foarte mulţi studenţi şi elevi. Dacă nu reuşim să identificăm şomeri în căutarea unui loc de muncă, măcar să reuşim să orientăm în carieră viitoarea generaţie”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Semnături pentru VMG

Încă înainte de deschiderea „Bursei”, la intrare s-au format cozi de persoane care păreau dornice de angajare. Angajatorii îşi frecau palmele că vor găsi candidaţii potriviţi. Dar, majoritatea celor prezenţi la primele ore, doreau doar să li se semneze negaţia, pentru a putea beneficia de venitul minim garantat (VMG). Întrebat dacă nu doreşte să se angajeze, un candidat care ar fi fost bun şi la împins vagoane, a răspuns că el nu vrea să lucreze „în ţara asta”. Altul a motivat că are soţia bolnavă. Multe dintre femeile care doreau negaţie au venit cu copiii în braţe, pentru a face impresie.

Angajatorii nu s-au mai conformat atât de repede să le semneze că nu sunt buni pentru posturile oferite. „Eu le-am semnat doar celor care mi-au depus şi un CV. Mulţi dintre ei păreau apţi de muncă şi chiar aveam posturi pentru ei”, a precizat un angajator.

Job-ul între „siguranţă” şi curaj

Dacă pe culoarele Arenei Antonio Alexe au fost observate persoane în putere care nu doreau să muncească, mai erau şi orădeni dornici de angajare, unii chiar dacă erau cu handicap. Unul dintre aceştia era Nicolae Muscă. „Am terminat Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, profil umanist şi sunt în căutarea unui job accesibil din punt de vedere fizic. Am primit câteva oferte şi sper să se concretizeze ceva”, ne-a spus tânărul.

O altă tânără, Ana, care a terminat psihologia şi lucra în domeniul învăţământului, căuta un post în resurse umane şi spunea că a găsit patru oferte.

Printre participanţii de la „Bursă” erau multe companii din parcurile industriale ale Oradiei. Din cele spuse de angajatori reiese că persoanele care chiar vor să se angajeze caută ceva sigur şi fug de job-urile care le-ar permite câştiguri mai mari, dar necesictă implicare din partea lor. „Este lume multă. Energie multă. Lumea caută aşa zisa «siguranţă». Din perspectiva antreprenorului siguranţa nu prea există. Chiar dacă este vorba despre un salar lunar, oricând acel angajator poate să închidă afacerea, să dea faliment. Nimic nu e sigur. Lumea are o frică de a face ceva pe cont propriu. Noi oferim o altă perspectivă. Le oferim ocazia de a deveni antreprenor profesionist”, ne-a precizat Gabriel Pleşca, broker/owner la o companie de imobiliare.

Domeniul asigurărilor se confruntă, de asemenea, cu aceeaşi problemă. Oamenilor le este frică să se bazeze pe forţele proprii, deşi au şansa de a obţine câştiguri frumoase. „Sunt persoane interesate de o reconversie profesională. Oferim posturi de asistenţi în brokeraj în domeniul asigurărilor. Cei care se dedică acestei profesii au nevoie de curaj. În principiu activităţile independente îţi dau două şanse. Prima de a activa nu doar opt ore şi a doua de a accede la o carieră şi a face treabă bună. Câştigurile pot fi neliminate”, a subliniat Mariana Baicu, director naţional de asigurări viaţă şi sănătate.

Cine doreşte ceva sigur poate urma o carieră miliatră sau la pompieri. Reprezentanţii Centrului Judeţean Militar Bihor şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au participat la „Bursă” cu oferte pentru tinerii care doreau să se înscrie în şcolile militare sau de pompieri.

La finalul evenimentului, potrivit datelor transmise de Békési Csaba, am aflat că la „Bursă” au fost prezenţi 75 de angajatori, care au oferit 1.289 de locuri de muncă. Au participat 1.490 de persoane, care au depus 1.806 CV-uri. Au fost selectate în vederea unui interviu ulterior sau pentru angajare 402 persoane.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor