Bugetul pe 2010 a fost adoptat

1Comentariu
Bugetul pe 2010 a fost adoptat
Parlamentarii au votat joi proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2010. Bugetul de stat a primit 192 de voturi “pentru” şi 138 “împotrivă”. De asemenea, senatorii şi deputaţii au votat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, cu 176 de voturi “pentru” şi 147 “împotrivă”.

Au petrecut ore în şir în Palatul Parlamentului, au audiat, s-au certat, s-au consultat şi au luat-o iar de la capăt. În zadar. 95% din amendamentele depuse la Legea bugetului au fost respinse. Altfel spus, senatorii şi deputaţii au dezbătut degeaba bugetul pentru 2010, pentru că acesta este aproape nemodificat faţă de varianta elaborată de Executiv.

Votul de astăzi a fost unul rapid, parlamentarii reuşind să aprobe bugetul pentru toate ministerele Guvernului Boc, după ce miercuri aprobaseră doar cel de la Ministerul de Externe. Astăzi PSD a decis să nu mai susţină în plen amendamentele respinse.

Primii sacrificaţi au fost oamenii de afaceri. În plen au fost respinse măsurile fiscale prin care impozitul minim era suspendat, iar TVA scădea la 5% pentru toate tranzacţiile imobiliare şi construcţia de locuinţe. Mai mult, şi amendamentul prin care IMM-urile puteau opta pentru un impozit de 3% pe venit a fost respins de senatori şi deputaţi. Ceea ce înseamnă că numeroase firmele mici şi mijlocii vor dispărea, având în vedere că sunt obligate să plătească un impozit de 16% pe profit.

Nici pentru continuarea proiectelor de infrastructură nu s-a dat un vot pozitiv. Parlamentarii nu au fost de acord ca lucrările mai vechi să aibă prioritate în finanţare.

Nici măcar mierea nu i-a îndulcit pe senatori şi deputaţi. Iniţiativa prin care şi elevii din învăţământul privat urmau să beneficieze de miere nu a trecut de plen. Fermierii au fost şi ei daţi la o parte de parlamentari pentru că suplimentarea bugetului la Ministerul Agriculturii a fost respinsă. În schimb, s-au găsit bani pentru judecătorii Curţii Constituţionale. Deşi bugetul acestei instituţii nu a trecut de comisiile buget-finanţe, în plen, senatorii şi deputaţii au fost de acord ca în 2010 chetuileile de personal să crească cu 59% faţă de 2009. În plus, societăţile cu capital majoritar de stat vor putea acorda şi anul acesta prime sau alte beneficii.

La bugetul MApN s-a aprobat o suplimentare cu suma de 10.000 lei pentru “Cultură, recreere şi religie”, prin diminuarea cu 8.000 de lei a capitolului “Apărare” şi cu 2.000 de lei a celui de “Asigurări şi asistenţă socială”.

Sursa: Realitatea.net1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor