Bugetul judeţean este în continuă creştere

3Comentarii
Bugetul judeţean este în continuă creştere
Prin aprobarea transferurilor din cotele de impozite, cât şi cele din taxa pe valoarea adăugată, către bugetele locale, s-a realizat un prim pas către descentralizarea bugetară a ţării.

Deşi cotele rămase în judeţ nu sunt îndestulătoare, aceste surse reprezintă pe departe cele mai mari felii din „Torta” bugetelor judeţene. Cam aceasta este şi situaţia la Consiliul Judeţean Timiş. Valoarea bugetului judeţean a fost anul trecut de 310.737.510 lei. Din această sumă, 43% din bani au provenit din cotele defalcate din impozitului pe venit. La aceasta s-a adăugat 33% din banii reprezentând taxa pe valoarea adăugată rămaşi în teritoriu. Aşadar, două treimi din bugetul judeţului sunt reprezentate de banii care anii trecuţi mergeau în oala comună înfăptuită de Bucureşti şi de unde se înfruptau şi alte judeţe pe baza solidarităţii naţionale. Să mai adăugăm că 18% din banii din judeţ au provenit din subvenţiile acordate pentru susţinerea persoanelor cu handicap, deci tot bani veniţi din direcţia Bucureşti. Veniturile proprii ale CJT au reprezentat 6% din totalul bugetului, 60% din veniturile proprii fiind realizate din prestări de servicii efectuate de personalul instituţiei. Trebuie spus că, an de an, la nivelul acestui buget s-au înregistrat creşteri semnificative, în 2006, dimensiunea bugetului CJ Timiş fiind de 148.948.000 lei.
Cheltuielile bugetare au fost la acelaşi nivel cu veniturile, deci avem un buget neutru. Din totalul banilor folosiţi de Consiliul Judeţean, aproape jumătate, 46%, au fost alocaţi pentru asigurări sociale, 14% pentru învăţământ, iar 17% au luat drumul ordinii publice.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor