BNR “arestează” banii vechi

Bancomat
Bancomat
BUCUREŞTI – Banca Nationala a Romaniei a retras din circulatie aproximativ 93% din bancnotele vechi si circa 70% din cantitatea de monede de 5000 lei vechi existenta la momentul denominarii, informeaza un comunicat al bancii centrale.

“In cazul monedelor de 1 leu, 100 lei, 500 lei si 1000 lei, cantitatile mai mari aflate, teoretic, inca in circulatie indica, in fapt, numarul mare de monede stocat la populatie, distrus sau pierdut de-a lungul indelungatei perioade scurse de la data punerii in circulatie.

Ca atare, acestea nu vor mai putea fi inlocuite de catre BNR”, informeaza comunicatul. Populatia a pastrat mai degraba bancnotele de valoarea mare, gradul de retragere fiind de 85% la cupiurile de 500.000 lei vechi si 65% la cele de un milion lei vechi. BNR a pus in circulatie 512 milioane de monede noi, cu o greutate de aproape 2000 de tone si 747 milioane de bancnote.

De la 1 decembrie, firmele si institutiile nu mai repun in circulatie bancnotele si monedele vechi. De la 1 ianuarie 2007, vechile insemne monetare nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata. Pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor, vechile monede si bancnote vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la BNR – sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, precum si la unitatile institutiilor de credit si ale Trezoreriei Statului.

Bancnotele si monedele vechi vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, numai la BNR – sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor