Bataia de joc pentru pietoni si biciclisti de la Pasajul Jiul. Cat de ingust poate fi un trotuar

De Roxana Deaconescu
108Comentarii
Bataia de joc pentru pietoni si biciclisti de la Pasajul Jiul. Cat de ingust poate fi un trotuar
Un trotuar cât o fâșie! Așa se prezintă spațiul destinat pietonilor de la Pasajul Jiul, aflat încă în șantier pentru lărgire la cinci benzi. Un trotuar „civilizat”, așa cum promitea primarul Nicolae Robu, care, conform declarațiilor edilului-șef, ar trebui să fie și pentru pietoni, și pentru bicicliști.

„Pe lângă cele cinci benzi de trafic auto, vom avea trotuare civilizate, piste de biciclete civilizate, se va face amenajarea spațiilor verzi”, promitea primarul Timișoarei în primăvara anului 2016, când firma constructoare se pregătea să deschidă șantierul de la Pasajul Jiul. Iată că multă vreme mai târziu, trotuarele civilizate s-au transformat în fâșii pietonale.

Edilul-șef a dat asigurări în mai multe rânduri că pe sub trecerea de cale ferată vor fi trotuare pe ambele părți și… piste pentru biciclete. Însă din ceea ce se vede pe teren reiese cu totul altceva, pista pentru biciclete fiind doar pe partea cu Incuboxx. Iar trotuarul de pe cealaltă parte numai trotuar nu poate fi numit.

Un biciclist din Timișoara a vrut să testeze cum arată pistele de biciclete de la Jiul. Alex Valentin-Pokus s-a dus cu bicicleta pe trotuarul de pe partea cu Gara de Nord, însă s-a trezit aproape blocat. Potrivit lui Alex, fâșia pietonală măsoară cam 60 de centimetri.

trotuar-pasajul-jiul-foto-alex-valentin-pokus-2

În urmă cu o aproape o săptămână, primarul Robu spunea că șantierul se află pe ultima sută de metri și că se lucrează la asfaltarea trotuarului și a pistei de biciclete de pe partea dinspre gară…

„Se va asfalta în aceste zile trotuarul și pista de biciclete pe partea înspre gară, s-a așteptat vreme favorabilă. În partea cealaltă, către Incuboxx, se lucrează la asigurarea suportului pentru trotuar și pista de biciclete, iar apoi se trece la asfaltare”, povestea, mândru, edilul-șef.

Pe fâșia pietonală pe care o puteți admira însă în imagine abia au loc doi pietoni, darămite un biciclist cu tot cu bicicletă sau chiar un pieton și un biciclist în același timp.

Lucrările la Pasajul Jiul ar trebui să fie finalizate complet în perioada următoare, cel puțin din spusele repetate ale lui Nicolae Robu.

„Suntem, așa cum am spus, pe ultima sută de metri la Pasajul Jiul. Spuneam săptămâna trecută că acolo mai e de lucru cel mult zece zile, dar de lucru efectiv. Nu știm când vom avea aceste zece zile la dispoziție, pentru că depinde de vreme. Dar sperăm să nu dureze mult până când vom putea să facem și aceste ultime operații care au mai rămas la acest pasaj, astfel încât să-l dăm în exploatare, în utilizare în totalitatea funcționalităților sale, asta înseamnă pe cinci benzi”, a mai declarat primarul Timișoarei.

Licitația pentru lărgirea pasajului a fost lansată la începutul lunii septembrie a anului 2015. Valoarea estimată a contractului era de 28 de milioane de lei, fără TVA, adică peste 7,6 milioane de euro, însă firma Porr Construct s-a angajat, la licitație, că efectuează lucrările cu 4,7 milioane de euro, cu tot cu TVA, adică 17.693.552 de lei, fără TVA, din care 1,57 milioane de lei fără TVA reprezintă lucrări diverse și neprevăzute. Durata de execuție este de 14 luni, conform contractului.

Foto: Alex Valentin-Pokus

Video: Youtube108Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor