Băsescu: Vor pleca din Educaţie suplinitorii şi pensionarii care au norme cu ora

7Comentarii
Băsescu: Vor pleca din Educaţie suplinitorii şi pensionarii care au norme cu ora
Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seara că reducerea celor 15.000 de posturi din Educaţie nu este legată de o “reducere administrativă”, ci de aplicarea standardelor de cost în sistem şi că cei care vor pleca vor fi, în principiu, suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie.

“Reducerea celor 15.000 posturi (n.r. din Educaţie) nu este legată pur şi simplu de o reducere administrativă, ci decurge din sistemul de finanţare, s-au stabilit norme de cost, iar dascălii vor fi plătiţi din banii pe care îi încasează. Va obliga (măsura Guvernului, n.r.) la eliminarea suplinitorilor, nu a profesorilor titulari. A suplinitorilor şi a celor care sunt pensionari şi au după pensie norme cu ora. Se va face eliminarea acestor categorii de dascăli, care unii şi-au făcut datoria faţă de sistemul de educaţie, să le dorim o pensie lungă şi sănătate, iar alţii nu sunt calificaţi, sunt suplinitori”, a explicat şeful statului la OTV.

“Titularii sunt 174.669, ceilalţi merg acasă”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că o eventuală reformă curriculară va genera şi alte disponibilizări. El a subliniat că liderii sindicatelor sunt, alături de politicieni, “parte a prăbuşirii sistemului de educaţie”, iar responsabilitatea acestora “este împărţită”.

Numărul maxim de posturi finanţat pentru învăţământul preuniversitar de stat va scădea, în 2010, cu 15.000, de la 321.677 în intervalul ianuarie-august, la 306.677, în septembrie-decembrie, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, publicate marţi în Monitorul Oficial.

Cel mai semnificativ ar urma să scadă numărul maxim de posturi finanţat din bugetele proprii ale consiliilor judeţene, de la 307.159, la 292.544.

Numărul maxim de posturi din învăţământul preuniversitar finanţat din bugetele consiliilor locale va scădea de la 14.518, în ianuarie-august, la 14.133, în septembrie-decembrie.

În Bucureşti, numărul maxim de posturi va scădea de la 24.641, în primele opt luni, la 24.365, în perioada septembrie-decembrie.

Totodată, şcolile din preuniversitar vor fi finanţate, în 2010, pe baza standardelor de cost pe elev, punctul de reper fiind învaţământul gimnazial din mediul urban, cotat cu coeficientul 1, pentru care a fost stabilită suma de 2.857 lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern, publicate marţi în Monitorul Oficial.

În funcţie de standardele de cost vor fi determinate fondurile alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile şi indemnizaţiile personalului din învăţământul preşcolar.

Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.

Dacă la învăţământul gimnazial din mediul urban, standardul de cost pe elev este de 2.857 lei, acesta ajunge în mediul rural la 3.494 lei. Pentru învăţământul în limbile minorităţilor, sumele sunt de 3.257 lei pentru învăţământul gimnazial din mediul urban şi de 3.983 lei pentru cel din rural.

Sursa: Newsin7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor