Băsescu: Voi cere înăsprirea măsurilor de austeritate. Îmi „place” să fiu înjurat

11Comentarii
Băsescu: Voi cere înăsprirea măsurilor de austeritate. Îmi „place” să fiu înjurat
Preşedintele le-a transmis ambasadorilor români reuniţi la Bucureşti că statul este constrâns să continue politica de austeritate. “Toţi banii pe care îi vom împrumuta se vor duce în consum. Nu se poate aşa ceva, ne trebuie şi pentru investiţii”, a subliniat Băsescu.

În 2011 vom împrumuta şase miliarde de euro doar pentru aşa ceva (finanţarea cheltuielilor bugetare, n.red.). Ceea ce mă face să cer Guvernului să ia măsuri de reducere a cheltuielilor sociale. Nu avem resursă investiţională. Eu nu pot pune în aplicare, dar pot să cer. Să reducă cheltuielile sociale. Pentru a crea un spaţiu de 1-2 miliarde din împrumuturi, bani pentru a-i duce în investiţii”, le-a spus preşedintele Traian Băsescu, ambasadorilor României, convocaţi la Bucureşti.

Băsescu a avut şi un sfat pentru aceştia: „Nu vă lăsaţi păcăliţi de atmosfera televizată. Nu există bani pentru relansarea economiei, pentru că tot ce se împrumută se duce în consum. Acest lucru nu se întâmplă din acest an. Şi în 2007 şi în 2008 a fost la fel. Banii tot în consum s-au dus pentru a susţine cheltuielile electorale. Pentru cei care veţi fi întrebaţi, răspunsul dumneavoastră trebuie să fie România trebuie să-şi continue programul de ajustare. Guvernul în funcţie trebuie să readucă cheltuielile de consum ale României la nivelul resurselor pe care ţara le generează. Trebuie să venim la nivelul la care să funcţionăm cu banii pe care îi avem. S-a ajuns la momentul la care oamenii politici care sunt în responsabilitate trebuie să spună românilor unde suntem, de ce împrumutăm bani şi trebuie să spună ce trebuie făcut.”

Băsescu a spus că va cere o şi mai mare austeritate: „Vreau să înţelegeţi de ce voi avea în continuare poziţii prin care să cer accentuarea austerităţii. Fără asta nu vom putea avea în 2011 bani pentru investiţii. Vreau să ştiţi motivul pentru care îmi „place” să fiu înjurat. Sunt oameni în care politicienii trebuie să-şi asume responsabilitatea. Sau măcar să aibă conştiinţa împăcată.”

Şeful statului a subliniat că la anul România va avea creştere economică: „Vom intra pe creştere economică, în mod cert, începând de anul viitor. Este de văzut daca se va menţine  trendul de creştere al T2 în T3 şi T4, având introducerea TVA mărită Dacă nu se majora TVA cu certitudine T3 şi T4 ar fi fost trimestre cu creştere. Aşa, există o incertitudine. T2, când TVA a fost de 19%, a arătat o primă creştere de +0,3% faţă de T1.”

Problema de fond este un bugetul de stat. Nu vreau să vă aduc într-o zonă politică, dar realitatea trebuie ştiută pentru că vă vizează. V-o spun. Dacă vă aduceţi aminte, a fost anul 2007 – 20008, când era veselia salariilor şi a pensiilor. Atunci când s-au mărit salariilor corpului diplomatic eu am atenţionat că nu sunt resurse. Am atenţionat şi când s-au dublat penste noapte pensiile. Acum avem nişte deficite uriaşe atât în zona cheltuielilor cu salariile, deficit în sensul că trebuie să împrumutăm bani să plătim salariile“, a adăugat acesta.

Sursa: Realitatea.net11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor