Bani puţini, dar promisiuni multe pentru agricultori şi fermieri

3Comentarii
Bani puţini, dar promisiuni multe pentru agricultori şi fermieri
Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, s-a aflat vineri la Timişoara, unde le-a vorbit fermierilor şi agricultorilor despre mai multe programe de sprijin al acestora, pe care ministerul le pregăteşte în această perioadă. Dacă promisiunile sună bine, în schimb ministrul Agriculturii a afirmat că, deocamdată, nu există destui bani pentru acoperirea acestora, el sperând într-o rectificare de buget.

Dumitru a afirmat că, doar pentru crescătorii de porcine şi de păsări, Ministerul Agriculturii a pregătit două programe prin care să îi premieze pe fermierii care oferă „bunăstare” animalelor pe care le cresc. Însumate, cele două programe ar necesita o finanţare de 200 de milioane de euro, de care ministerul nu dispune în acest moment.

Sectorul cel mai afectat de criză este cel de creştere a porcului şi al păsărilor. Am pregătit două scheme de ajutor care vin să acorde o compensare pentru bunăstarea animalelor. Prin aceste două scheme noi vrem să le dăm un ajutor la fermieri care vor oferi animalelor anumite condiţii. Avem o HG care a plecat din minister şi aşteptăm să vedem dacă celelalte ministere o vor accepta, deoarece  avem resurse bugetare puţine. (…) Împreună, ele se ridică împreună undeva în jurul a 200 de milioane de euro, în 2010”, a declarat Dumitru.

În schimb, Dumitru a venit totuşi şi cu nişte veşti bune pentru agricultori. De săptămâna viitoare s-ar putea reduce accizele la mia de litri de motorină de la 293 de euro la… 21 de euro, însă această măsură va costa aproape toţi banii de care ministerul dispune în acest moment.

Avem o propunere foarte importantă, care sper că va fi promovată în şedinţa de Guvern de miercuri. Este vorba de reducerea accizei la motorină, de la nivelul actual de  293 de euro pe mia de litri de motorină, la nivelul minim de 21 de euro pe mia de litri de motorină. Am avut 1,8 miliarde de euro datorii pe anul trecut. Obiectivul meu a fost să achit aceste datorii până la sfârşitul trimestrului unu. Am achitat 1,21 miliarde până la sfârşitul lui martie. Şi am mai achitat o tranşă la începutul lunii aprilie, astfel încât acum mai avem în jur de 300 de milioane de euro de achitat. Mai avem în buget o sumă de 121 de milioane de euro cu care vom începe să plătim diferenţa de accize la motorină. Pentru celelate scheme pe care le pregătim sperăm într-o rectificare bugetară”, a mai spus Dumitru.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, s-a aflat la Timişoara, unde a asistat la deshiderea oficială a salonului de vinuri Vinvest şi a vizitat o fermă de sturioni din judeţul Timiş.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor