Bani aruncati pe apa Sambetei

7Comentarii
Bani aruncati pe apa Sambetei
Nimeni nu e mai presus de HG nr. 1618/2009.! Aceasta prevede ca finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, finanţate din bugetele locale, pe baza standardelor de cost pe elev, in anul scolar 2010 zeci de şcoli şi grădiniţe din Timiş să pună lacătul pe usă. Este şi situaţia ciclului gimnazial din Alioş şi Remetea Mică.

Măsura comasării şi restructurării lasă practic localităţi din judeţ fără şcoli, copii prinşi între navete zilnice, unităţi de învăţământ fără personalitatea juridică, directori fără funcţii. În cea mai mare şcolile ce se desfiinţează din toamnă rămân în administrarea primăriilor, care vor fi obligate să aloce fonduri pentru conservarea clădirilor. În majoritatea cazurilor este vorba despre clădiri în care statul român a investit, în perioada 2006 – 2009, miliarde de lei în lucrări de reabilitare termică şi reparaţii capitale. Cu alte cuvinte, sunt şcoli cu geamuri termopan şi cu încălzire centrală, adică condiţii mai bune decât au mulţi copii acasă, ce vor sta închise din motivul că atunci când au fost bani pentru investiţii în şcoli, ei s-au cheltuit fără ca cineva să se gândească la perspectivele învăţământului românesc. Deşi la sfârşitul anului trecut au fost finalizate lucrările de amenajare la cele două unităţi de învăţământ(Alioş şi Remetea Mică) în valoare totală de peste 13 mld  de lei, anul acesta beneficiarii lor, elevii din clasele V-VIII de la şcolile din cele două localităţi, se vor „bucura” doar de navetă.

Pentru că sunt tot mai puţini copii, dar şi tot mai putini bani pentru învăţământ, cele două unităţi de învăţământ din judeţ se reorganizează începând din toamnă. În baza HG nr. 1618/2009 finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, se face pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar. Ciclul gimnazial din Alioş numără 30 de copii, dintre care 11 elevi în clasa a V-a, 4 elevi în clasa a VI-a, 6 elevi în clasa a VII-a şi 9 copii în clasa a VIII-a.

Standardele de cost/elev/an şcolar prevăd la nivelul învăţământului gimnazial, în mediul rural, o sumă alocată de 3.494 lei pe elev. Un calcul simplu arată, spre exemplu, că la nivelul clasei a VI-a, dacă ar fi înscrişi 4 elevi s-ar obţine o sumă total alocată de 13.976 lei. În condiţiile în care numărul de cadre didactice necesar procesului educaţional la acest nivel, însumează 12 profesori, cu un salariu mediu de 1.534 lei, numai costurile cu plata salariilor ar depăşi cu 4.432 suma alocată, respectiv 18.408 lei.

Nici viitorul nu pare a schimba ceva. Natalitatea  scăzută din mediul rural face ca în localităţile mici să nu fie întrunit numărul minim necesar de copii pentru funcţionarea şcolilor. La nivelul localităţii Alioş s-au înregistrat în 2003, un număr de 2 naşteri, în 2004- 12 copii, în 2005-12 copii, în 2006-10 copii, în 2007-6 copii, în 2008-4 copii, în 2009-6 copii În 2010 de la începutul anului şi până în prezent la nivelul tuturor localităţilor componente ale comunei Maşloc au fost declarate 17 naşteri.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor