Banatul a avut parte din plin de apa in acest sezon de vara

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
1Comentariu
Banatul a avut parte din plin de apa in acest sezon de vara
© Tion: Banatul avut parte din plin de apa in acest sezon de vara
Anul 2018 le-a oferit bănățenilor destulă apă, poate chiar prea multă. Datele Direcției Apelor Banat arată că în sezonul de vară precipitațiile și debitele apelor din zona de responsabilitate au fost peste cele normale în această perioadă.

În timpul celor trei luni de vară, specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat au înregistrat la stațiile hidrometrice din arealul spațiului hidrografic Banat precipitații care în lunile iunie și iulie au fost în general peste valorile normale, iar în luna august, la cele mai multe stații hidrometrice, au fost sub aceste valori. Cantitatea de precipitații, nu a fost distribuită uniform în bazinele hidrografice. Precipitațiile abundente, căzute pe raza stației hidrologice Lugoj și într-un timp foarte scurt, de 20-60 minute, au generat cel mai adesea viituri rapide care au dus la depășiri ale cotelor de apărare ale cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale râurilor Bega și Timiș.

Astfel, în perioada 9-12 iunie, în partea superioară a bazinului hidrografic al Begăi, a fost înregistrată la stația hidrometrică Poieni valoarea de 88,3 l/mp, aproape egală cu media multianuală de precipitații la această stație pentru întreaga lună; în perioada 13-18 iunie, precipitațiile căzute în această zonă au fost de 121,71 l/mp la s.h. Poieni. Prin urmare, cea mai mare depășire de nivel, în județul Timiș, s-a înregistrat la la stația Poieni pe râul Sașa unde s-a depășit cota de pericol (cod roșu).

În aceeași perioadă, la nivelul județului Caraș-Severin, cea mai mare depășire de nivel a fost pe pârâul Goleț, afluentul Timișului, la s.h. Goleț, unde a fost depășită cota de pericol. Între 19-22 iulie, în partea mijlocie a bazinului hidrografic Begăi, s-au însumat valori de peste 50 l/mp.

„În perioada de vară au fost emise nu mai puțin de 400 de avertizări de ploi și avertizări hidrologice. Luna august în bazinul hidrografic al râului Bega s-a caracterizat prin precipitații sub valorile normale ale lunii la majoritatea stațiilor hidrometrice, de exemplu la stația hidrometrică Surduc s-a înregistrat abia 30% din valoarea normală a lunii. În această lună nu s-au înregistrat depășiri ale cotelor râurilor,” a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

ABA Banat a efectuat în aceste trei luni, lucrări de exploatare și întreținere, de tipul decolmatărilor și reprofilărilor de albii colmatate în urma viiturilor pe mai bine de 12 km cu scopul de a crește capacitatea de scurgere a apelor. În momentul producerii viiturilor au fost angrenate materiale (gen pietre, lemne) care au blocat scurgerea în râu și subtraversări. Formațiile de lucru din ABA Banat au decolmatat materialul aluvionar depus în timpul inundațiilor, au intervenit cu utilajele din dotare pentru degajarea albiei de vegetație pe o lungime de 10 km, au asigurat un volum de terasamente de 46.040 metri cubi în județul Timiș și 27.430 metri cubi în județul Caraș-Severin.

Aceste lucrări s-au desfășurat pe cursuri de apă din bazinele Bega (Munișel, Redina, Valea Șerbenilor, Valea Bunea, Valea Topla), Timiș (Goleț, Slatina, Rusca, Tău, Bistra Mărului, Bistra, Cornișor), Nera (Rudăria, Valea Slatina), Cerna (Belareca).1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor