Béla Kamocsa, unul dintre fondatorii trupei Phoenix, a încetat din viaţă

26Comentarii
Béla Kamocsa, unul dintre fondatorii trupei Phoenix, a încetat din viaţă
Muzicianul timişorean Béla Kamocsa s-a stins joi din viaţă, la vârsta de 65 de ani, după o grea luptă cu cancerul. El era singurul fondator al celebrei trupe Phoenix care a decis să rămână în Timişoara.

Kamo, după cum era cunoscut printre prieteni, a fondat alături de Nicu Covaci, Moni Bordeianu, Claudiu Rotaru şi Pilu Stefanovici, la începutul anilor ’60, trupa Phoenix. În 1982, alături de Johnny Bota, a pus bazele Bega Blues Band, alături de care a susţinut concerte până la sfârşitul vieţii. Tot el este cel care a pornit tradiţia Galei Blues Jazz de la Timişoara, în cadrul căreia a susţinut şi ultimul său recital, în luna noiembrie a anului trecut. Înmormântarea artistului va avea loc sâmbătă, de la ora 13, la cimitirul de pe Calea Şagului. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

O carieră lungă şi plină de succese

În 1962, Kamo fondeazează trupa Phoenix, alături de Nicu Covaci, Moni Bordeianu, Claudiu Rotaru şi Pilu Stefanovici, cu care activează până în 1971. Între anii 1972 – 1976 începe să cânte jazz împreună cu Paul Weiner si Puba Hromadka, în cadrul trupei Gramophon, până la plecare celor doi în Germania. În 1978 reformează trupa, alături de Doru Apreotesei, Mihai Farkas şi Liviu Butoi. Patru ani mai târziu, Kamo începe să cânte alături de Johnny Bota, împreună cu care va pune bazele trupei Bega Blues Band, trupă reprezentativă pentru oraşul Timişoara. În 1990 şi 1991 a participat la cel mai mare festival de jazz din estul Europei, de la Debrecen, unde a cântat pe aceeaşi scenă cu artişti precum Elvin Jones, Charlie Mariano, N.H.O.Pedersen sau Charles Lloyd, iar în 1990 porneşte tradiţia Galei de Blues Jazz, cel mai longeviv festival din Timişoara.

Kamo a cântat de-a lungul carierei alături de unii dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi de jazz din România, precum Johnny Rãducanu, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Marius Popp, Liviu Butoi, Dan Ionescu, Eugen Gondi sau Toni Kuhn. De asemenea, a avut şi colaborări cu artişti internaţionali:  Paul Weiner, Puba Hromadka, Puiu Minda , Nicolae Simion, István Gyárfás, Sylvain Beuf, Manuel Rochemann, István Grencsó, Gyula Molnár.

 

 

 26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor