Autorităţile locale din Regiunea Vest nu ştiu să ceară banii europeni

1Comentariu
Autorităţile locale din Regiunea Vest nu ştiu să ceară banii europeni
Judeţele din vestul ţării au contractat doar 150 din cele 416 milioane de euro alocate prin Programul Operaţional Regional. La sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest au fost depuse până în prezent 332 proiecte, în vederea solicitării de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 (POR 2007 – 2013).

Alocarea financiară pentru Regiunea Vest este de 416,52 milioane de euro. Până în acest moment au fost contractate 58 de proiecte, valoarea totală a finanţării nerambursabile a acestora fiind de 150 milioane euro. În plus, 184 de proiecte se află în diferite faze de evaluare şi selecţie sau precontractare, având o valoare totală a finanţării de aproximativ 612 milioane de euro, dintre care aproximativ 474 milioane de euro reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.  Cele mai importante solicitări sunt cele depuse pentru infrastructură.

Pentru domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană” – subdomeniul „Centre urbane” alocarea a fost depăşită prin depunerea a 10 planuri integrate cu o valoare nerambursabilă de 73,27 milioane de euro. Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană” – subdomeniul „Poli de dezvoltare urbană” poate fi accesat exclusiv de municipiile Arad şi Deva, desemnate poli de dezvoltare urbană pentru Regiunea Vest. Municipiul Arad a depus deja 1 plan integrat, ce însumează 7 proiecte individuale, având o valoare totală a finanţării nerambursabile de 14,09 milioane de euro. Pentru domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană” – subdomeniul „Poli de creştere”, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară alcătuită prin asocierea Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi a 14 comune timişorene, a depus Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al Polului de Creştere Timişoara – Municipiul Timişoara fiind singurul potenţial beneficiar în cadrul acestui domeniu de intervenţie, prin calitatea sa de pol de creştere în Regiunea Vest.

Pe Axa prioritară 2 „Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport” are alocată suma de 88,84 milioane de euro.  Domeniul major de intervenţie 2.1 „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia /reabilitarea şoselelor de centură” are alocate 88,84 milioane de euro. Domeniul de intervenţie a fost închis la sfârşitul lunii august a anului 2009 datorită depăşirii alocării prin depunerea a 52 de proiecte cu o valoare totală nerambursabilă de 332,92 milioane de euro.

În Timiş, mare parte din bani vor fi alocaţi punerii la punct a două drumuri judeţene, cel dintre Timişoara şi Lugoj, respectiv cel dintre Periam – Saravale – Sânnicolau Mare. În ceea ce-l priveşte pe primul, este vorba de centura Timişoarei, o alternativă folosită mai ales de autocamioane de mare tonaj. De asemenea, Buziaşul a mai primit o finanţare, pentru centura de nord-vest, aceasta va asigura eliminarea circulaţiei din staţiune exact pentru noul drum ce va fi pus la punct. În Plus, în Timiş, pentru un alt drum judeţean, care va face legătura dintre graniţa judeţului cu Aradul, de la Periam către municipiul Sânnicolau Mare se vor aloca alţi bani pe Programul Operaţional Regional.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor