Autoritatile constata starea cladirilor monumente istorice. Peste un an dau si amenzi!

De A. Strugariu
Autoritatile constata starea cladirilor monumente istorice.
Autoritatile constata starea cladirilor monumente istorice.
Viceprimarul Timişoarei Traian Stoia a anunţat constiturea unei comisii care se va ocupa de constatarea stării clădirilor monumente istorice din oraş. Edilul spune că proprietarii imobilelor degradate vor fi somaţi să ia măsuri, li se va da un termen pentru a se conforma, iar dacă nu fac acest lucru ar urma să fie amendaţi. Asta ar urma să întâmple… peste un an, din estimările lui Stoia.

„Vom constitui o comisie de constatare a stării clădirilor monument istoric. Comisia respectivă va fi formată din doi poliţişti locali specializaţi pe această temă, trei de la Poliţia Naţională şi doi funcţionari din primărie de asemenea specializaţi pe această temă. Comisia va controla zona de clădiri monumente istorice şi va atenţiona asociaţiile de proprietari despre deficienţele care sunt. Sperăm să reuşim, până la toamnă, să reparăm, după ce atenţionăm proprietarii, măcar scurgerile de apă de ploaie, ca să nu se mai înfiltreze pe faţade, să urmeze fenomenul de îngheţ-dezgheţ şi să ajungem la deteriorarea în continuare a acestor clădiri. Noi întâi le arătăm ce au de făcut, dar prioritară este aranjarea acestor scurgeri de apă pluvială care să funcţioneze şi să meargă în canalizare”, a explicat, vineri, Stoia.

În ceea ce priveşte refacerea faţadelor imobilelor aflate într-o stare avansată de degradare, edilul spune că proprietarilor li se va impune un termen în care să ia măsuri, urmând să fie sancţionaţi ulterior dacă nu fac acest lucru. Viceprimarul estimează că peste un an ar putea fi aplicate şi amenzi.

„Probabil că de la primăvara va trebui să le acordăm, printr-o hotărâre de consiliu local, câteva luni ca să-şi facă ceea ce trebuie să-şi facă după lege, dosarul, să ia aprobările de la Urbanism şi aşa mai departe şi ulterior încă vreo şapte-opt-zece luni trebuie lăsaţi să-şi facă faţadele”, a mai explicat Stoia.

Edilul a constatat că în unele cazuri în loc să se repare faţadele clădirilor se preferă… mascarea lor.

„Spatele clădirii care dă în fostul Comisariat Militar, unde e parcarea consiliului judeţean la ora asta, are un sfert, dacă nu mai bine, 35 la sută din tencuială căzută. În loc să o tencuim o pictăm. Se vopseşte şi se face un fel de pictură care reprezintă o doamnă, probabil frumoasă, încă n-am apucat să văd, era pictată doar partea de jos (…) Acolo vin tot felul de turişti care parchează, chiar autobuze. E ciudat cum găsim noi rezolvări. Zău că trebuie multă fantezie (…) Mie nu mi-ar fi venit prin cap chestia asta”, a mai declarat viceprimarul. Stoia s-a referit de fapt la un graffiti care anunţă Festivalul PLAI.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor