Audienţele tv au fost trimise la analize

Audienţele tv au fost trimise la analize
BUCUREŞTI – Serviciul de măsurare a audienţelor tv, furnizat de compania TNS-AGB International, va fi auditat la sfârşitul lunii noiembrie.

Auditul va fi realizat de Centre d’Étude des Supports de Publicité (CESP) din Franţa. Decizia de verificare aparţine Asociaţiei Române de Măsurare a Audienţelor (ARMA), proprietarul datelor de audienţă tv. Hotărârea a fost luată la sesizarea Antenei 1.

Reprezentanţii Antenei 1 au semnalat atât la ARMA, cât şi la Parchet, la începutul lunii octombrie, unele nereguli în ceea ce priveşte măsurarea audienţelor tv. Aceştia au remarcat „trendul absolut inexplicabil care se manifestă la principalul jurnal de ştiri al Antenei 1, cel de la ora 19.00″, precizând că nivelul de audienţă al programului de ştiri a rămas constant timp de şase săptămâni.

În cadrul Adunării Generale a ARMA, care a avut loc marţi, 30 octombrie, s-a stabilit auditarea TNS-AGB, serviciu care măsoară audienţele tv. Potrivit declaraţiilor făcute ieri de Lucia Romaniuc, preşedintele ARMA, compania care va realiza auditarea este Centre d’Étude des Supports de Publicité (CESP), aceasta fiind prezentă în România şi în 2004 şi 2005, tot pentru auditarea lui TNS-AGB.

Costul auditării este de 74.000 de euro, sumă ce va fi achitată (proporţional) de către membrii ARMA, adică televiziuni şi agenţii de media. „Comitetul Tehnic a fost de acord cu auditarea, apoi propunerea a fost votată în unanimitate de Consiliul Director. Cei mai mari plătitori din Asociaţie, TVR, Antena 1, Pro TV şi Prima TV, au fost de acord cu auditul”, a spus Lucia Romaniuc.

Audit pe un eşantion dublu

Auditarea lui TNS-AGB va dura două săptămâni. Lucia Romaniuc a declarat că analiza rezultatelor se va face în decembrie 2007, iar raportarea, în ianuarie 2008. Pentru că, la acea vreme, firma de cercetare TNS-AGB nu se va mai afla sub contract cu ARMA, locul acesteia fiind luat de compania GfK, Lucia Romaniuc a cerut auditorului, CESP, să prezinte un raport preliminar în decembrie 2007. Solicitarea a fost formulată pentru ca ARMA să poată lua măsuri împotriva TNS-AGB, în funcţie de rezultatele auditului.

Romaniuc nu a dezvăluit penalităţile pe care le riscă TNS-AGB, acestea fiind confidenţiale prin contract, dar a precizat că sancţiunile se vor da în funcţie de neregulile constatate. „Dacă s-ar descoperi abateri foarte grave de la normele internaţionale, nu numai că vor fi sancţionaţi pe piaţa de aici, dar vor fi probleme pentru ei şi la nivel internaţional”, a mai spus Romaniuc. TNS şi AGB sunt doi operatori concurenţi, cu reputaţie internaţională. România este singura ţară din lume în care cei doi au format o societate ce furnizează date de audienţă.

Preşedintele ARMA a explicat că, deşi auditarea se realizează, de obicei, pe un eşantion de 50 de gospodării, de data aceasta, la cererea Antenei 1, se vor vizita 100. Dintre acestea, 10 au recepţie DTH (ca urmare a cererii TVR), iar 10 gospodării sunt din fostul panel (la cererea Antenei 1), modificat în cursul acestui an. De asemenea, Antena 1 a cerut realizarea unui chestionar mai elaborat, cu întrebări suplimentare.

Potrivit lui Mihail Vârtosu, preşedintele onorific al ARMA, auditarea furnizorului de date despre audienţele tv nu presupune ca, la sfârşitul anului, să existe o măsurare paralelă: „Detectarea unei erori nu va conduce, în niciun caz, la recalcularea datelor”. Vârtosu e optimist pentru că este posibil să nu existe erori şi că datele pot fi corecte.

Pleacă TNS-AGB, vine GfK

Fie că va fi sau nu găsit „vinovat”, TNS-AGB nu va mai măsura, de la 1 ianuarie, audienţele tv. Se ştie că GfK este firma care a câştigat licitaţia pentru perioada 2008-2011, detronând TNS-AGB. GfK a cerut aproximativ 7,9 milioane de euro pentru un contract de patru ani, cu un milion sub oferta TNS-AGB. Despre soarta companiei TNS-AGB, care nu va mai avea obiect de activitate începând cu anul viitor, Lucia Romaniuc a declarat, pentru „Adevărul”, că aceasta se va dizolva.

GfK va implementa pentru anul viitor un nou sistem de măsurare a audienţelor. Acesta presupune monitorizarea spoturilor, promo-urilor şi programelor tv, mărirea eşantionului de la 1.000, cât este în prezent, la 1.200 de gospodării şi amplasarea de peoplemetere (instrumente de măsurare a audienţei) care suportă tehnologii de tip DTH şi LCD.

“La ultima Adunare Generală a ARMA, GfK a făcut o prezentare în care au arătat nivelul implementării noului sistem. GfK este în termen. La începutul acestei luni sunt deja instalate 1.000 de gospodării, urmând ca, până la 1 decembrie, să se ajungă la 1.320 de gospodării”, a spus preşedintele ARMA.

Principalii actori ai măsurării audienţei tv

TNS-AGB International este, în prezent, unicul furnizor de date de audienţă tv din România. Compania, înfiinţată în 2003, este constituită prin afilierea reţelelor internaţionale TNS Nelson Sofres şi AGB. Firma a câştigat licitaţia organizată pentru măsurarea audienţelor tv în perioada 2003-2007. Acţionarii TNS AGB International sunt: Taylor Nelson Sofres (51%) şi TAM Holding (29%), ambele înregistrate în Olanda, precum şi IMAS Marketing şi Sondaje (19,5%).

Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (ARMA) deţine în proporţie de 100% acţiunile ARMADATA SRL, proprietarul datelor de audienţă tv şi cel care finanţează studiul. ARMADATA SRL a avut, în 2006, o cifră de afaceri de aproximativ 1.461.000 de euro şi un profit net de 142.000 de euro. Pentru 2007, Lucia Romaniuc a spus că nu poate estima cifra de afaceri, dar că firma nu merge pe profit. ARMA reuneste staţii tv, agenţii de publicitate şi clienţi.

GfK România este filiala companiei germane GfK, unul dintre liderii mondiali în domeniul cercetărilor de piaţă, care a realizat, în anul 2006, o cifră de afaceri peste 3,5 milioane de euro. GfK România a câştigat, la începutul lui 2007, licitaţia organizată de ARMA, conform legii audiovizualului, pentru stabilirea companiei care va măsura audienţele tv în perioada 2008-2011.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor