Audienta la viceprimar: „Ceva de Spus” incepe campania pentru o Timisoara accesibila

De S.P.D.
Reactualizat la:
1Comentariu
Audienta la viceprimar: „Ceva de Spus” incepe campania pentru o Timisoara accesibila
Raluca Popescu a absolvit în această vară Universitatea de Vest, iar imaginea ei, purtând roba academică în scaunul rulant în care este țintuită de o gravă dizabilitate fizică, a stârnit un val imens de admirație. Tânăra este pasionată de teatru și de operă, dar, la fel ca alte câteva mii de persoane în situația ei, inexistența unor rampe sau lifturi la Operă sau la Teatru o împiedică să se bucure de spectacole.

Grupul „Ceva de Spus” (CDS) este un fervent susținător al proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană, însă Raluca și colegii ei din CDS atrag atenția că accesibilitatea este un criteriu esențial al candidaturii. Pentru a găsi împreună cu administrația locală soluții de accesibilizare a orașului, grupul CDS va merge în audiență la viceprimarul Traian Stoia. În județul Timiș trăiesc 23.541 de persoane cu dizabilități.

”Grupul de autoreprezentanți susține candidatura Timișoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană însă în același timp atrage atenția că o capitală europeană este accesibilă, iar cetățenii ei sunt membrii activi ai comunității, care iau parte, cu șanse egale, în fiecare aspect al vieții. Timișoara este un oraș frumos, cu nivel de trai destul de ridicat, parcuri frumoase, clădiri vechi care încep să fie renovate, este singurul oraș din Europa cu teatru în trei limbi, se organizează festivaluri de calitate, terase frumoase, șomajul este relativ redus în comparație cu celelalte orașe, este un loc cu o anume calitate a vieții pentru majoritatea oamenilor. În județul Timiș însă există 23.541 de persoane cu dizabilități care greu se pot bucura de toate acestea din diferite motive”, declară Zoltán Szövérdfi-Szép, persoană de suport în grupul CDS.

Pentru a discuta problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din acest oraș și pentru a găsi căi de colaborare eficiente, membrii CDS i-au solicitat o audiență viceprimarului Traian Stoia. Întâlnirea va avea loc marți, 6 august 2013.

”Îmi place opera, îmi place teatrul, dar de fiecare dată trebuie să-mi rog prietenii să mă ajute să urc scările. Timișoara dorește să fie Capitală Culturală Europeană în 2021, dar mă întreb cum se poate dacă nicio instituție culturală din acest oraș nu este accesibilă cu adevărat. Muzeul de Artă se pare că va fi prima instituție culturală din Timișoara care va achiziționa un echipament cu ajutorul căruia nu va mai trebui să fiu urcată în brațe când doresc să vizitez muzeul. Dar e o adevărată provocare să ies chiar și din propriul apartament din cauza inaccesibilității orașului, a mijloacelor de transport în comun și a nesimțiților care parchează pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități”, explică Raluca Popescu, copreședintele asociației.

”Până acum un an, copiii cu dizabilități nu aveau voie să se joace cu echipamentele de joacă din parcurile din Timișoara, fiind dați afară din aceste parcuri, împreună cu părinții, chiar de polițiștii locali. Atunci am sesizat Primăria și inscripțiile discriminatorii din cele 167 de locuri de joacă au fost șterse prompt de către lucrătorii Primăriei. Chiar am primit promisiuni că se vor monta echipamente de joacă accesibile și copiilor în scaune rulante. Din păcate nu s-a mai întâmplat nimic” adaugă Cosmin Miloș, vicepreședintele asociației și unul dintre tinerii implicați în campania împotriva discriminării copiilor cu dizabilități în parcuri și locuri de joacă.

”Am atras atenția Primăriei în două rânduri privind starea deplorabilă a locuințelor sociale fără ziduri sau fără acoperiș care se oferă persoanelor cu dizabilități. Din păcate nu am primit niciun răspuns, doar că, dacă le renovăm, ne sunt oferite cu mare drag. Din presă am aflat că se dorește achiziționarea unor containere pe post de locuințe sociale”, împărtășește din experiența proprie Elisabeta Moldovan, copreședintele asociației, o tânără care a petrecut 23 de ani în diferite orfelinate și instituții rezidențiale pentru persoane cu dizabilități intelectuale.

”Ceea ce ne dorim noi este să începem o colaborare cu reprezentanții Primăriei prin care să rezolvăm problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană este o oportunitate bună pentru a atrage fonduri europene pentru accesibilizare și pentru sesizarea opiniei publice privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Și noi dorim să fim parte activă a comunității unde trăim, și noi vrem să muncim, să ne distrăm, să învățăm, să ne întemeiem familii. Acest lucru însă va fi posibil doar printr-o bună colaborare între autoritățile locale și persoanele cu dizabilități, deoarece noi știm cel mai bine cu ce probleme ne confruntăm și care sunt lucrurile care ne dor”, precizează Raluca Popescu scopul întâlnirii cu viceprimarul.

Grupul ”Ceva de Spus” speră că reprezentanții autorităților locale vor fi receptivi și vor empatiza cu persoanele cu dizabilități care zilnic trebuie să depășească nenumărate obstacole pentru a trăi o viață cât de cât decentă. „Ceva de Spus” mizează pe o colaborare bună cu Primăria Municipiului Timișoara pentru ca și persoanele cu dizabilități să se simtă cetățenii acestui oraș, să se bucură de toate aspectele vieții, să fie valorizate și respectate.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor