Au venit excavatoarele!

7Comentarii
Au venit excavatoarele!
Timişoara – Visul timişorenilor de a avea o Bega mai curată, mai adâncă şi mai navigabilă – tot mai aproape de a deveni realitate! Primele excavatoare ce vor fi folosite în procesul de dragare s-au instalat deja la Pădurea Verde.

Ultima dragare a râului a fost făcută prin 1980, şi aceea superficială. Aproape 30 de ani mai târziu, timişorenii se văd puşi în faţa unor noi promisiuni, şi parcă – parcă scepticismul nu ne dă voie să ne bucurăm în totalitate. Titu Bojin, directorul Apelor Banat, este însă optimist – „Suntem în faţa unei realităţi. Decolmatarea râului se va realiza până la termenul stabilit, 30 decembrie 2009. În această perioadă vom scoate aproximativ 350 – 400 de mii de metri cubi de nămol, ca să nu mai vorbim de obiectele de natură grosieră care se mai găsesc pe fundul apei”, a spus acesta. Porţiunea pe care se va efectua decolmatarea măsoară 43 de kilometri, mai exact din Timişoara până la graniţa cu Serbia. Cum cantitatea de nămol a fost estimată de un studiu olandez din anul 1999, este posibil ca aceasta să fie momentan mai mare decât atât. Oricum, primele excavatoare au ajuns deja la Pădurea Verde, iar până la sfârşitul anului vor mai apărea şi greifere, platforme, şalupe şi autobasculante. Bojin susţine că lucrările la canal nu vor afecta în mod deosebit mediul înconjurător sau drumurile. „Vom folosi mai multe utilaje decât se folosesc la repararea drumului Timişoara – Lugoj, de pildă. E adevărat că decolmatarea va afecta fauna râului, va dispărea şi stuful, iar mirosul nămolului s-ar putea să fie deranjant la vară. Însă sperăm ca până prin aprilie – mai, când încep căldurile, să terminăm cu porţiunea Timişoara”, a adăugat directorul. În ceea ce priveşte finanţarea, şi Vasile Ofimiaş, Director de Investiţii la Apele Române, este optimist. „Nu cred că ne vom lovi de blocaje financiare. Valoarea investiţiei este de 17 milioane de euro, finanţat în mare parte de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, dar şi de Guvern. Cum deja avem sursa, râmâne doar ca firmele de proiectare să îşi facă treaba”, a spus acesta. Licitaţia pentru lucrări a fost câştigată de trei firme: Socot Târgu Mureş, Delta Cons Tulcea şi Apasco Măneciu. După ce lucrările vor fi finalizate, Bega se va adânci cu 3 – 5 metri, iar vaporaşe uşoare, de agrement sau şalupe vor putea circula în voie. Nămolul eliminat va fi transportat într-un depozit ecologic la Uzina cu Apă, unde primele utilaje se preconizează că vor ajunge săptămâna viitoare.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor