Au revoir, Francophonie!

Francofonie
Francofonie
La Bucureşti continuă Sommet-ul Francofoniei! Cea de-a doua şi ultima zi a reuniunii a început vineri dimineaţă cu o dezbatere privind situaţia politică internaţională, la care participă şi primul ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Tot vineri, Abdou Diouf a fost reales în funcţia de Secretar General al Francofoniei, el fiind de altfel şi singurul candidat la acest post. La conferinţa de presă de vineri, vor lua cuvântul preşedintele României, Traian Băsescu, preşedintele Franţei, Jacques Chirac, primul ministru al Canadei, Stephen Harper şi secretarul General al Francofoniei, Abdou Diouf.

Conflictul din Liban şi situaţia din Africa se vor afla în centrul declaraţiei finale a Sommet-ului Francofoniei, care va fi adopatată vineri la Bucureşti de şefii de state şi guverne reprezentaţi la eveniment. Franţa, motorul Organizaţiei Francofoniei, alături de Quebec-ul candian, insistă ca şefii de stat şi de guvern reuniţi cu uşile închise la Bucureşti, să adopte o rezoluţie dură la adresa preşedintelui din Coasta de Fildeş, Laurent Gbagbo. Franţa, care are desfăşuraţi în Coasta de Fildeş 4.000 de militari, doreşte puteri sporite pentru premierul interimar Charles Konan Banny.

Un alt subiect delicat care se discută la Palatul Parlamentului este situaţia din Liban, după conflictul armat care a opus Hezbollah-ul şiit şi armata isrealiană. Statul evreu acuză Siria că susţine mişcarea radicală libaneză. România şi Franţa au încercat să minimalizeze pe durata sommet-ului polemica provocată de lipsa de la sommet a preşedintelui libanez pro-sirian Emile Lahoud, neinvitat la Bucureşti de omologul său român.

Preşedintele libanez pro-sirian, Emile Lahoud, l-a acuzat pe liderul francez Jaques Chirac că se amestecă în afacerile interne ale Libanului şi că i-a dat ordin liderului român Traian Băsescu să nu îl invite la Bucureşti, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei. Traian Băsescu a neagat însă că ar fi fost influenţat de Jacques Chirac în această problemă. Şeful statului român, a dat asigurări, în repetate rânduri, că decizia de a nu-l invita pe preşedintele libanez pro-sirian la Sommet i-a aparţinut. Libanul este, însă, reprezentat la Sommet, prin ministrul Culturii, care a declarat că a venit ca trimis special al prim ministrului de la Beirut.

Cel mai important ziar libanez de limbă franceză „L’Orient-Le Jour” citează “surse bine informate” potrivit cărora Tarek Mitri “nu va face nimic care ar putea angaja oficial Libanul”. “Prezenţa sa are doar scopul să le transmită participanţilor mulţumirile guvernului de la Beirut, pentru sprijinul acordat” în timpul recentului conflict cu Israelul. „L’Orient-Le Jour” susţine în ediţia de vineri că era foarte important ca Libanul să nu lipsească de la Sommet, mai ales că la reuniune va fi adoptată o declaraţie despre Liban. Ministrul va încerca, de altfel, să modifice textul declaraţiei “pentru a spune lucrurilor pe nume” în ce priveşte “agresiunea israeliană”, adaugă „L’Orient-Le Jour”.

Ziarul de la Beirut adaugă că, deşi Tarek Mitri a sosit mai târziu, Libanul a fost totuşi “prezent”, simbolic, la ceremonia de deschidere, unde atât preşedintele Jacques Chirac cât şi alţi vorbitori au evocat tragedia recentului conflict. „L’Orient-Le Jour” aminteşte şi faptul că la Sommet mai participă un fost ministru libanez al Culturii, Ghassan Salamé, invitat personal al secretarului general al Francofoniei, Abdou Diouf.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor