Au inceput inscrierile pentru Festivalul Tata Oancea

De Delia S. Barbu
Au inceput inscrierile pentru Festivalul Tata Oancea
În perioada 9-11 noiembrie, la Casa Orăşenească de Cultură Bocşa va avea loc cea de-a XXXVI-a ediţie a Festivalului de creaţie şi interpretare a poeziei în grai bănăţean Tata Oancea. Organizatorii prezintă detaliile regulamentului de înscriere.

Iubitorii de grai bănăţean din Banatul istoric – România şi Serbia – sunt aşteptaţi la Bocşa, acolo unde va avea loc o nouă ediţie a festivalului Tata Oancea. Cu scopul de a conserva şi promova literatura dialectală şi implicit dulcele grai bănăţean, festivalul a devenit o emblemă a oraşului Bocşa, fiind cel mai longeviv, amplu şi totodată cel mai cunoscut festival de gen din România. Manifestarea va debuta la ora 10, în sala de spectacole a Casei Orăşeneşti de Cultură din Bocşa cu deschiderea oficială, urmată mai apoi de concursul de Interpretare. Intrarea în concurs a participanţilor se va face în funcţie de vârsta concurenţilor şi de localitatea sau ţara din care provin – ciclul preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi adulţii. Prima zi se va încheia cu un spectacol folcloric şi cu festivitatea de premiere a concurenţilor la cele două secţiuni: Creaţie şi Interpretare. Sâmbătă, ora 10, în sala de şedinţe a Primăriei Bocşa va avea loc o dezbatere cu tema “Literatura dialectală: trecut, prezent şi viitor” , urmată de un recital de poezie dialectală a creatorilor prezenţi. Festivalul este un omagiu adus celui care a fost Petru E. Oancea, cunoscut mai ales sub numele de Tata Oancea, unul din cei mai reprezentativi oameni de cultură din spaţiul bănăţean.

 

Detaliile regulamentului

 

Regulamentul spune că festivalul se desfăşoară pe două secţiuni – creaţie şi interpretare – şi pe grupe de vârstă (preşcolar, ciclul primar, ciclul gimnazial, ciclul liceal şi adulţi). La secţiunea creaţie pot participa creatori în grai, indiferent de vârstă, care nu sunt membrii ai Uniunii Scriitorilor. Fiecare participant are dreptul să se înscrie cu un număr de cel mult 5 lucrări. Lucrările (dactilografiate sau redactate la computer) vor fi transmise pe adresa: Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, jud. Caraş-Severin, cu menţiunea „Pentru Festival” în 3 exemplare, până în data de 05.11.2012. De asemenea va ataşa şi o fişă de prezentare care trebuie să conţină: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, adresa exactă, date de contact (număr de telefon, adresă de e-mail etc), profesia, secţiunea şi grupa de vârstă la care participă şi acolo unde este cazul Cenaclul literar din care fac parte. La secţiunea Interpretare pot participa recitatori de orice vârstă îmbrăcaţi (condiţie obligatorie pentru intrarea în concurs) în costum popular specific subzonei din care provin. Fiecare unitate de învăţământ (exclusiv cele din oraşul Bocşa) va înscrie în concurs maximum 6 copii, iar fiecare coordonator va avea maxim 2 copii înscrişi. Şcolile de pe raza oraşului Bocşa vor putea înscrie câte 6 copii pentru fiecare ciclu, dar nu mai mult de 20 pentru o unitate de învăţământ. Recitatorii vor prezenta în concurs o poezie cu durata maximă de 7 minute. Nu se acceptă în concurs poezii cu texte licenţioase şi nici recitarea unei poezi în grup. Juriul, format din specialişti în folclor, va aprecia evoluţia partici-panţilor ţinând cont de următoarele: mimică şi gestică; cursivitate; dicţie; costum popular (în caz de egalitate pentru departajare). Fiecare unitate de învăţământ va completa tabele şi fişe de înscriere pentru fiecare participant şi le va transmite prin poştă la adresa: Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, jud. Caraş-Severin, cu menţiunea „Pentru Festival” până în data de 5 noiembrie sau la adresa de e-mail casadeculturabocsa@yahoo.com. tot până în data de 5 noiembrie. Se vor acorda premii şi menţiuni la fiecare secţiune în funcţie de bugetul festivalului. Nu se percep taxe de participare.Intrarea în concurs se va face în funcţie de vârsta concurenţilor, începând cu preşcolarii, ciclul primar, gimnazial, liceal şi adulţii, ţinând cont de asemenea şi de localitatea sau ţara de unde vin concurenţii.Informaţii suplimentare se pot obţine la Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43, tel. 0355/566.613 sau la adresa de e-mail casadeculturabocsa@yahoo.com, persoană de contact, ec. Ioan LIUŢ.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor