Dacă mergeai pe drumurile Timișului în 1 Decembrie vedeai prin gospodării oameni care se pregăteau deja să facă mezeluri și simțeai mirosul de șoric ars. A început sacrificarea porcilor în Timiș, iar unii au luat startul mai devreme. Ziua de 1 Decembrie a fost numai bună pentru tăierea porcului – temperaturile s-au învârtit pe la 2 grade – vreme ideală pentru astfel de activități. În general, oamenii au sacrificat porcul la sat, în propria curte, făcând apoi mezeluri și tot ce… „se face” într-o astfel de zi.
Prețul unui kilogram de porc viu în județul Timiș este de aproximativ 8 lei și poate ajunge și la 10 lei, la fel ca anul trecut. Oamenii, în general, se orientează către cei care au gospodării mari și cresc mai multe suine. În acest fel au o oarecare siguranță că porcii au fost crescuți cu mâncare care nu conține tot felul de elemente care îngrașă suinele peste noapte. De asemenea, oamenii se feresc și de porcii crescuți cu zer. Carnea lor, o dată ajunsă în oală, devine mai… „mică” și fără consistență.
După tăierea porcului se fac deja celebrele mezeluri specifice Banatului – cârnați, caltaboș, sângerete, se pune „clisa” și șunca la sare, apoi la fum.
Tăierea porcului a devenit, în ultimii ani, o tradiție care este contestată de cei care sunt împotriva uciderii animalelor și urmează un stil de viață fără carne. În spiritul acestei tradiții însă, multor bănățeni le place să aibă pe masa de Crăciun mezeluri și tot felul de preparate de la porcul sacrificat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!