Au furat cupru “spaniol” în valoare de 600.000 de euro

Au furat cupru “spaniol” în valoare de 600.000 de euro
Poliţia spaniolă a reţinut 8 români, dintre care unul minor, ce se dedicau furtului de cablu din cupru. Românii operau în zonele de cale ferată, fabrici, şantiere în lucru şi în staţiile de alimentare cu energie electrică. “Este pentru prima dată când în Catalonia este identificată şi prinsă o bandă acuzată de asociere ilicită şi dezordine publică”, informează cotidianul spaniol El Periodico.

Arestările s-au făcut în Santa Coloma de Gramenet (Catalonia) după o percheziţie la domicililul şefului bandei, care mai furase anterior cupru în valoare de 300.000 de euro. Arestaţii sunt Fabian Dimitru M., de 26 de ani; Maricel L., de 22 de ani; Traian M., de 27 de ani, Petrica D., de 25 de ani, P., de 39 de ani; Marin L., de 37 de ani; Neculai L., de 21 de ani; si Nicu P., de 17 ani. Agenţii de poliţie au reuşit să aresteze patru dintre membrii grupului în momentul în care se deplasau spre domiciliul lor într-o furgoneta încărcată cu 600 de kilograme de cablu de cupru de tensiune înaltă ce fusese furat de la o staţie de alimentare electrică.

Conform raportului Poliţiei catalane, cei opt români se dedicau exclusiv furtului de cablu de cupru de la diverse companii publice şi private, linii de cale ferată în lucru şi instalaţii electrice din Catalonia, acţiuniile lor având repercursiuni importante, nu doar din punct de vedere economic, ci şi prin pagubele indirecte provocate.Valoarea totală a prejudiciilor materiale directe se ridică la peste 600.000 de euro. Investigaţiile poliţiei catalane au început încă din luna iulie a acestui an în urma multiplelor plângeri ale companiilor ce căzuseră victime furtului, însă acţiunile de urmărire nu s-au concretizat decât în luna octombrie.

“Aceste practici au provocat deja moartea a două persoane anul trecut: un paznic de cale ferată din Castellet şi Gornal (Penedès) mort în data de 11 noiembrie în urma loviturilor a doi hoţi, şi un bărbat de 36 de ani care a murit electrocutat în momentul în care încerca să pătrundă în încinta unei fabrici abandonate din Tarragona pentru a fura cablu de cupru”, mai informează ziarul spaniol.

În urmă cu doar un an, poliţia catalană a mai identificat un grup de români ce se dedicau furtului de cablu şi de burlane de cupru din clădirile aflate în construcţie, grup ce reuşise să fure din portul barcelonez un camion cu bobine de cablu de cupru în valoare de 85.000 de euro.

Furtul de cablu de cupru, de oţel inoxidabil şi de obiecte de nichel a devenit în ultimul timp singura sursă de venit pentru anumite familii de delicvenţi, care spre deosebire de hoţii precedenţi, acţionează conform fluctuaţiei şi cotării de metale pe piaţa bursieră. O mare parte din metalul furat, în special în cazul unor cantităţi importante, este trimis la topit în străinătate, în special în China şi India, în prezent, doi dintre cei mai mari consumatori mondiali.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !