Atenție la produsele de Paști! Protecția Consumatorilor către cumpărătorii din Timiș: „Nu acceptați compromisuri!”

De Adrian Panduru
3Comentarii
Atenție la produsele de Paști! Protecția Consumatorilor către cumpărătorii din Timiș: „Nu acceptați compromisuri!”
© foto: Constantin Duma
Fiți atenți în aceste zile la ce și cum cumpărați din piețe, magazine, supermarketuri. Aceste locuri abundă de tot felul de produse specifice sărbătorilor pascale, iar calitatea unora dintre acestea lasă de dorit. Fiți cu ochii în patru și sesizați Protecția Consumatorilor dacă găsiți nereguli, la numărul 9551. Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș are câteva recomandări pentru voi, în această perioadă.

Inspectorii de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș împreună cu reprezentanți ai altor instituții de control desfășoară verificări mixte în această perioadă a sărbătorilor de Paști. Comisarii Protecției Consumatorilor din Timiș au dat, în controalele lor, peste produse alimentare depozitate necorespunzător, cu termene de valabilitate depășite.

„Sunt aspecte pentru care s-au luat măsuri imediate și drastice – amenzi care pot ajunge până la 30.000 lei, măsura imediată de retragere a produselor neconforme și măsuri complementare de suspendare a activității acolo unde s-a impus acest lucru”, a spus Sorin Susanu – șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș.

Comisarii Protecției Consumatorilor desfășoară acțiuni de control, dar spun că este nevoie și de o conlucrare cu consumatorul, care este important să-și cunoască drepturile.

„Dacă și le cunoaște, atunci ar trebui să nu accepte compromisuri și să ne aducă la cunoștință orice prejudiciază aceste drepturi. Le recomand să nu cumpere din locuri neautorizate și să nu pună pe primul plan economia financiară pe care o pot face spre exemplu prin cumpărarea unui miel din portbagaj, de la colțul străzii. Acest lucru îi poate pune în real pericol sănătatea lui și a familiei. Acest lucru este aplicabil tuturor produselor alimentare care trebuie cumpărate doar din locuri autorizate. Este recomandat ca cel care dorește să cumpere un anumit produs alimentar să facă și o minimă verificare organoleptică a legumelor, fructelor, peștelui, să vadă dacă au culoare corespunzătoare și miros specific. O altă măsură este citirea corectă a etichetei și termenului de valabilitate pentru a se evita cumpărarea de produse expirate. Le recomand consumatorilor ca brânzeturi și lactate să cumpere doar după ce s-au asigurat că produsele sunt păstrate în spații frigorifice și ambalaje de unică folosință deoarece zilele trecute am găsit smântână depozitată în găleți de vopsea lavabilă. Am văzut în piețe produse care erau ținute pe tejghea, carne, brânză, lactate, iar depozitarea într-un asemenea spațiu și nu într-o vitrină frigorifică nu le mai conferă calitățile necesare pentru consum”, a spus Sorin Susanu.

Și pentru că vinul merge cu un ou roșu și cozonac, în cantități moderate, o atenție sporită trebuie să acordați și atunci când cumpărați licoarea lui Bachus…

„O atenție sporită îi rog pe consumatori să aibă și în ceea ce înseamnă vinul pe care-l achiziționează, deoarece au fost descoperiți comercianți care puneau la vânzare un vin a cărei proveniență nu a putut fi dovedită, la fel nici compoziția ori alte elemente care fac parte din rețetarul produsului”, a mai spus șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Timiș.

Atenție, de asemenea, și la producătorii „autentici”, care nu sunt ceea ce par!

„Trebuie să ia în calcul consumatorul faptul că în spatele unei imagini de producător autentic de multe ori se pot ascunde speculanți, care să le vândă produse neconforme și singura metodă prin care pot fi siguri că produsul lor este vândut de un producător autorizat este aceea de a accesa zonele special amenajate din piețele timișorene destinate acestor comercianți. Aceștia au obligația de a afișa la loc vizibil certificatul de producător, din care trebuie să reiese ce produse sunt autorizați să comercializeze”, a declarat Susanu.

Ați descoperit vreo neregulă? Sunați la 9551 – un număr general valabil al Protecției Consumatorilor, pe care fiecare agent economic are obligația de a-l afișa la loc vizibil.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor