Atenţie la infracţiunile electorale!

3Comentarii
Atenţie la infracţiunile electorale!
Pentru desfăşurarea corectă a alegerilor este foarte important să sesizăm neregulile şi fraudele electorale care pot duce la vicierea rezultatelor. Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului stabileşte clar „infracţiunile electorale”.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales, reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Violarea secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Pedepsele cu închisoarea sunt şi mai mari, de la 6 luni la 5 ani, pentru promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop. Acelaşi lucru îl riscă persoanele care votează de două sau mai multe ori în ziua alegerilor. Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. La fel riscă cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător. Şi deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În plus, prin lege sunt pedepsite şi tentativele.

Pentru că este important să luaţi poziţie şi pentru un scrutin corect, puteţi sesiza neregulile procesului electoral şi la adresa tion@informmedia.ro3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor