Astăzi e Ziua Europei!

Reactualizat la:
Europa
Europa
Pe 9 mai 1950 s-a făcut primul pas pentru crearea Uniunii Europene. Atunci, la Paris, ministrul de Externe francez, Robert Schuman prezenta o declaraţie în care îndemna Franţa, Germania şi celelalte state europene să-şi pună laolaltă producţia de oţel şi de cărbune, pentru a crea “prima fundaţie concretă a unei federaţii europene”.

Robert Schuman a prezentat public o propunere privind o organizare a Europei, devenită indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii de pace între state. Propunerea este cunoscută sub numele de Declaraţia Schuman. Omul de stat francez, Jean Monnet, lucrase în secret la un proiect privind punerea în comun a cărbunelui şi oţelului, principalele surse ale unei posibile industrii de armament.

În primăvara anului 1950, el i-a prezentat proiectul lui Schuman, care, după ce l-a consultat pe cancelarul german Konrad Adenauer, a făcut, la 9 mai 1950, o declaraţie solemnă prin care invita toate ţările interesate să pună primele baze concrete ale unei federaţii europene. Demersul său a devenit un simbol european. În 1985, la summitul de la Milano, liderii europeni au hotărât să sărbătorească Ziua Europei pe 9 Mai.

Un an mai târziu, Oda Bucuriei din Simfonia a 9-a de Beethoven era aleasă imn al Uniunii Europene. Astăzi, ziua de 9 Mai a devenit un simbol al Europei lărgite, alături de moneda unică, euro, de steagul şi imnul Uniunii Europene.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor