Arta de la copii pentru copii, la Muzeul de Arta din Timisoara

De Florina Bălu
Arta de la copii pentru copii
Arta de la copii pentru copii
Deoarece arta nu poate fi admirată de nevăzători, dar poate fi simțită, elevii de la Liceul Iris din Timișoara au realizat joi reproduceri ale tablourilor lui Corneliu Baba, din materiale de diferite texturi. Acțiunea face parte din proiectul Simte Arta care se derulează în acestă perioadă la Muzeul de Artă din Timișoara.

Înarmați cu materiale textile și cu reproduceri ale operelor din expoziția permanentă Corneliu Baba de la Muzeul de Artă, elevii de la Liceul Iris au ocupat câte un loc în Sala Baroc a Muzeului de Artă și au început munca. Fiecare și-a ales câte un tablou, și-a pregătit materialele și s-a apucat de desenat. Primul pas a fost creionarea în relief a formelor temelor tabloului, după care s-a trecut la alegerea materialelor. Pentru ca și colegii lor nevăzători să poată “simți” complexitatea operelor, s-au ales diferite texturi de materiale. Timp de două ore micuții au muncit cot la cot pentru a le putea oferi colegilor lor nevăzători șansa de a experimenta arta.

“Ne-am hotărât să facem pentru colegii noştri care au dificultăţi de vedere lucrări în miniatură după Corneliu Baba, după expoziţia care există aici în muzeu. Sunt lucrări mai micuţe, am redus atât cât am putut, pentru că un nevăzător nu poate să citească o suprafaţă mare, de asta le-am micşorat în primă fază şi folosim tot felul de materiale de diferite texturi, pentru piele o textură, pentru haine o altă textură, păr, ochi, sprâncene, diverse texturi de materiale pe care le colăm pe cartoane. Faţa este din mătase sau catifea, haina din alt material, fiecare are alt material şi punem o anexă la fiecare lucrare scrisă în raille ce material are şi ce reprezintă. Sperăm ca lucrările să ne placă şi nouă, celor care nu avem probleme şi să îi impresioneze şi pe cei care au deficienţe de vedere”, a explicat Oana Stângă, profesor de educaţie plastică la Liceul Iris.

Lucrările vor rămâne la muzeu și vor fi incluse în circuitul care va fi realizat pentru persoanele cu dizabilități, în cadrul proiectului  Simte arta în 6 muzee, care se derulează  în perioada 1 mai – 31 octombrie 2013. Tablourile, alături de cataloagele în Braille, covorul tactil și audioghidurile dedicate nevăzătorilor vor facilita accesul la artă persoanelor cu dizabilități. În zilele următoare au fost programate ateliere și pentru elevi de la alte școli din oraș.

Din proiectul „Simte arta în 6 muzee“ finanţat de Fundaţia Orange, mai fac parte şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Militar Naţional, Muzeul „Casa Mureşenilor“ din Braşov.

Nevazatorii vor putea simti arta la Palatul Baroc din Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor